Megaprojekt

Uz KB Dubravu nova zgrada vrijedna 330 milijuna kuna

Foto: VL
KB Dubrava
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
KB Dubrava
Foto: VL
KB Dubrava
Foto: VL
KB Dubrava
Foto: VL
KB Dubrava
16.04.2014.
u 15:18
Trokatnica - 
Prizemlje za hitni prijam, prvi kat ginekologiji, drugi dnevnoj bolnici...
Pogledaj originalni članak

Na sjevernom parkiralištu KB Dubrave gradit će se nova zgrada vrijedna 330 milijuna kuna koja će svojim sadržajem i funkcijom donijeti daleko više od proširenja te poznate zagrebačke bolnice.

Nije pretjerano reći da Dubrava dobiva novu bolnicu jer se na gotovo 19 tisuća četvornih metara planira trokatna građevina. U prizemlju će biti objedinjeni hitni bolnički prijam, na prvom katu ginekologija, na drugom katu dnevna bolnica s jednodnevnom kirurgijom, a na posljednjem katu predviđen je tehnički sadržaj. Vodstvo KB Dubrave u suradnji s Ministarstvom zdravlja pripremilo je taj megaprojekt, a za gradnju će tražiti i novac iz fondova EU.

Stiglo je šest radova

– Razvijamo dva osnovna elementa – objedinjeni hitni bolnički prijam i dnevnu bolnicu, što je u skladu s nacionalnom strategijom. Moguć je i razvoj ginekologije. Uz pomoć Ministarstva zdravlja napisali smo projekt i potom je na Upravnom vijeću i formalno donesena odluka da se raspiše natječaj za arhitektonsko rješenje.

Jedan od zahtjeva natječaja bio je i da zgrada bude “zelena”, a stiglo je šest radova – objasnio je sanacijski upravitelj bolnice u Dubravi dr. Dragan Korolija Marinić.

Izabrani arhitekti Pronada

Odabran je rad arhitektonskog ureda Pronad koji je ekološke zahtjeve ispunio projektiranjem nove bolnice zelenog krova sa solarnom elektranom i geotermičkim kolektorima ispod objekta. Solarni kolektori proizvodit će struju koju će, objasnili su arhitekti, bolnica potom predavati distributeru.

Gradnjom toplinske stanice i primjenom najnovijih tehnoloških dostignuća planira se maksimalna ušteda energije. S tim je ciljem projektirano i kompletno ostakljeno pročelje koje će od pogleda štititi mreža od inoks-pletiva. Ostakljen će biti i dio pješačkog trga ispred ulaza u novu bolničku zgradu koja će s glavnom zgradom biti povezana novim podrumskim koridorom i hodnikom.

Na krovu helidrom

Spomenuti pješački trg imat će natkriveni dio koji će povezati dva glavna ulaza jer se namjerava, naime, odvojiti ulaz za hitnu u prizemlju od ostalog. Sve tri nadzemne etaže povezivat će ostakljeni atrij, a na zelenom krovu bit će helidrom, dok će se u podrumu sagraditi garaža sa 320 parkirališnih mjesta. Namjera arhitekata bila je novom gradnjom, kako su objasnili u projektu, ne konkurirati identitetu postojeće bolnice. Idući korak u realizaciji tog projekta odluka je o financiranju tehničke dokumentacije teška devet milijuna kuna.

>>Na klasičnu operaciju vena bez čekanja, a kući isti dan

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

AN
ankicascreiber
16:23 16.04.2014.

to je ona bolnica sa apartmanima gdje se lijeci HR politicka mafija. Sve se bolnice u HR zatvaraju ili raspadaju zbog stednje, gradi se nova bolnica u Dubravi. Bravo vlada, prozirni ste i dani do boli. Da li ste mozda vidjeli ocaj KBC RIjeka?

BI
bionicninja
15:34 16.04.2014.

bilo bi dobro da umjesto da duplaju kapacitete tamo presele dječju bolnicu iz Klaićeve koja je tak i tak uneadekvatnim prostorima

IS
istri
15:53 16.04.2014.

nece se duljiti kao za pulsku bolnicu? jer dosad je poznato da istra uvjek mjenjala gazde a kad je trebalo sto graditi onda je morala sama ,jedino je sretno sto u vremenu ,gazda je bila austrija jer da nije bilo nje nebi ni ovo imali.