ostavka na youtubeu

‘Uz Assadove sam bio 33 godine. Tih mi je ubojica dosta’

‘Uz Assadove sam bio 33 godine. Tih mi je ubojica dosta’
08.03.2012.
u 07:50
Abdo Hussameldin prvi je visokopozicionirani civilni dužnosnik koji je napustio vladu predsjednika Bashara al-Assada
Pogledaj originalni članak

Abdo Hussameldin (58), doministar za naftu i mineralna bogatstva, prvi je član režima predsjednika Bashara al-Assada koji je dao ostavku i pridružio se sirijskim pobunjenicima. No poseban je i po tome što je prvi dužnosnik Assadove vlade koji je ostavku dao preko YouTubea.

“Ja Abdo Hussameldin, objavljujem da postajem otpadnik od režima, da dajem ostavku na mjesto doministra i da se povlačim iz stranke Baath te se pridružujem revoluciji i ponosnim ljudima koji u njoj sudjeluju”, kazao je doministar.

Opušten i zadovoljan

Snimku, koja traje četiri minuta, na YouTube stavio je u srijedu kasno navečer, a mogla se pogledati u četvrtak rano ujutro. On je također kazao da je u ovome trenutku sirijsko gospodarstvo na rubu kolapsa. Iako autentičnost snimke nije potvrđena, nitko ne sumnja da je riječ upravo o Hussameldinu, koji se na taj potez odlučio dragovoljno. Cijelo vrijeme gledao je izravno u kameru, a doimao se opuštenim i zadovoljnim dok je čitao unaprijed pripremljeni govor.

“Režimu poručujem: onima koje nazivate svojim narodom cijelu ste godinu nanosili nepravdu lišavajući ih prava na život i na čovječnost. Istodobno ste gurnuli Siriju na rub ponora. U vladi sam bio 33 godine i ne želim svoju političku karijeru završiti kao sluga zločinačkog režima. Ovakvu sam odluku donio zato što smatram da je to dobro i ispravno iako znam da će režim spaliti moju kuću i proganjati moju obitelj”, naglasio je on.

Assadu i njegovom režimu također je poručio da su u posljednjih godinu dana za sobom ostavljali samo tragove tenkova koje je pokretao barbarizam i želja da ubija vlastiti narod.

Osveta na obiteljima

Iako je ovo prvi slučaj da neki civilni dužnosnik iz Assadove vlade prelazi pobunjenicima, to je tijekom posljednjih godinu dana učinila nekolicina visokih vojnih dužnosnika. Poznato je da je su Assadove snage sigurnosti iz osvete bezobzirno ubile neke članove obitelji tih časnika, što je drugima koji su razmišljali o pridruživanju pobuni trebalo biti upozorenje.

Primjerice, već na samom početku pobune u Libiji, na stranu pobunjenika počeli su prelaziti vojni i civilni dužnosnici Gadafijeve vlasti, među kojima su bili i neki izuzetno visoko pozicionirani vojni zapovjednici, koji su, nakon što su napustili Gadafija, pobunjenicima pomogli da organiziraju vojsku. Gotovo svi odmetnici od Gadafijevog režima u novoj su vlasti sada na visokim pozicijama.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

OB
-obrisani-
09:18 08.03.2012.

Ako su ameri donijeli zakone protiv svojih \"terorista\", zašto nebi i asad sređivao svoje ?

SP
spartak
11:15 08.03.2012.

Možemo samo nagađati koji mu je položaj obećala CIA u budućoj vladi nakon Asada. I snop dionica u nekoj budućoj bagsterskoj firmi u Siriji.

OB
-obrisani-
08:56 08.03.2012.

Cinjenica je da pacovi prvi napustaju brod koji tone, ali opet narod voli reci kad vidis da pacovi bjeze, bjezi i ti za njima jer, ocito brod tone dakle ni dobro po naseg Basara