POŽEGA

Uz 220 ročnika, na obuci i 30 ročnica

03.11.2008.
u 20:54
Pogledaj originalni članak

Dvije stotine dvadeset mladića i trideset djevojaka počelo je jučer služiti vojni rok u požeškoj vojarni kao prvi dragovoljni ročnici Oružanih snaga RH. Različitih su godina i obrazovanja, dolaze iz svih krajeva Hrvatske, no ipak ih je najviše iz Slavonije, gotovo 60 posto.

– Pred njima je 14 tjedana, odnosno 400 sati obuke. Prvih šest tjedana bit će temeljna obuka i nju će proći u Požegi, a potom je na redu specijalistička obuka u Gašincima. Tko je završi dobit će zvanje vojnika strijelca i otvorit će mu se mogućnost za karijeru profesionalnog vojnika – objasnio je zapovjednik požeškoga Središta za temeljnu obuku pukovnik Robert Krnčević.

Tijekom dragovoljnog služenja vojnog roka svaki od ročnika dobivat će mjesečnu naknadu od 2660 kuna, a bit će mu osigurani besplatan smještaj i hrana, osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od ozljeda na radu i profesionalne bolesti te putni troškovi.

Svečana prisega prve generacije dragovoljnih ročnika bit će 22. studenoga. (V. M.)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr