Ovršni zakon

Uvedite e-ovrhe: jeftinije su, brže 
i brana su korupciji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
orsat miljenić
Foto: Jelena Vuković
infografika,e-ovrhe
12.12.2013.
u 18:35
Javni bilježnici i suci Vrhovnog suda kritizirali novi Ovršni zakon
Pogledaj originalni članak

E-ovrha bila je tema okruglog stola jučer u Hrvatskoj javnobilježničkoj komori (HJK), ali se govorilo i o, neočekivano, problemima javnog bilježništva.

Izmjene bez e-ovrhe

Iako je Ministarstvo pravosuđa inicijalno sa simpatijama gledalo na HJK-ov prijedlog e-ovrhe na temelju vjerodostojne isprave, toga nema u predloženim izmjenama Ovršnog zakona iako je država uvela elektroničku komunikaciju u parnični postupak, e-zemljišne knjige, e-spise... Bilježnici predlažu da e-ovrha počne 1. srpnja 2014. u odnosu na gospodarske subjekte, ustanove i udruge i sve koji se vode u upisnicima i javnim registrima. Jedino bi građani još mogli voditi “papirnatu” ovrhu. Elektronički registri nalazili bi se u HJK te bi, uz razrađene sigurnosne uvjete i ograničenja, pristup imali svi sudionici ovrhe.

Time bi se, kako je istakla Jožica Matko Ruždjak, predsjednica Hrvatske javnobilježničke akademije i članica radne skupine za Ovršni zakon, standardiziralo i ubrzalo procesuiranje ovršnih prijedloga, znatno smanjilo troškove, dobio bi se bolji uvid u predmete, aktivnija bi bila uloga ovrhovoditelja i ovršenika, kvalitetniji bi bio nadzor rada javnih bilježnika i omogućila bi se centralizirana i automatizirana raspodjela predmeta.

Vedrana Bilan iz Splita upozorila je na protuustavnu situaciju u kojoj ovrhovoditelji i odvjetnici biraju svoje javne bilježnike, jer im to omogućuje “zloglasni” članak 279. iza kojeg se krije “veliki koruptivni potencijal”, kako je naglasila javna bilježnica. Zbog te odredbe neki bilježnici imaju na desetke tisuća ovršnih predmeta, a neki nekoliko desetaka te ostvaruju prihode zbog kojih je javna percepcija da su svi bilježnici bogataši. Neka se spisi raspoređuju kao na sudu.

‘Mangupi’ među notarima

I suci Vrhovnog suda kritizirali su Ministarstvo pravosuđa. Renata Šantek je rekla kako je njezinu poziciju članice radne skupine olakšala pomoćnica ministra koja je na predstavljanju izmjena OZ-a rekla da je riječ o prijedlogu na koji članovi radne skupine nisu mogli utjecati (!?). Vrhovni suci dobili su samo šest dana da se očituju o prijedlogu, rekao je Damir Kontrec. I on je upozorio da izmjenama nije eliminiran koruptivni element koji omogućuje povezivanje odvjetnika i bilježnika te drži da bi sav promet nekretnina i odnos stranaka i zemljišnoknjižnih odjela trebalo povjeriti bilježnicima. Prof. dr. sc. Mihajlo Dika povjerio bi im i nekonfliktne razvode brakova, izvanparnične predmete, dostavu, gdje god se može iskoristiti povjerenje u tu javnu službu. Ali je i upozorio i da to može narušiti samo nekoliko afera pa da stoga oni sami moraju biti osjetljivi prema “mangupima u svojim redovima”. I za Diku je pravednija distribucija ovrha opći interes.     

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MD
mara-danda
20:27 12.12.2013.

ovo su najgore hijene i otimaci u povijesti covjecanstva... pljackaju sirotinju.. bozju kaznu nece izbjeci..

ST
staro topoljanin
21:04 12.12.2013.

ovi javni biljeznici ,su velika katastrofau hrvatskoj,kao i nadr odvjetnici,nema nad njima bogova,koji im mogu stati na kraj, a kamoli nasa draga drzavica koju smo krvlju stekli. sve dok ne dode lustracija i pravna cist hrvatska,do tada je sve uzalud.

SO
Soljženicin
22:21 12.12.2013.

A e-ovrhe dovode do gubitka tako mekih i slatkih foteljica. A to ne može nokako proći.