Kolumna

Utječe li religija na stupanj obrazovanja

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Utječe li religija na stupanj obrazovanja
26.12.2016.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Ateisti zasigurno drže da su nevjernici obrazovaniji od vjernika, jer nisu „zatrovani“ religijom. Vjernici drže da imaju nešto više od nevjernika (ateista ili agnostika) jer imaju nešto dodatno. Ima i vjernika različitih religija koji drže da su bolji od drugih vjernika jer vjeruju u pravog boga.

No, koliko je koja skupina obrazovana i utječe li religija na stupanj obrazovanja? Američki neovisni centar za istraživanja Pew Research Center objavio je rezultate istraživanja u 151 državi o godinama obrazovanja. Židovi u prosjeku uče 13,4 godina, kršćani 9,3 godina, oni koji ne pripadaju nijednoj religiji 8,8 godina, budisti 7,9 godina, muslimani i hinduisti 5,6 godina. Globalni prosjek je 7,7 godina učenja. Ispada da Židovi uče najviše, pa kršćani itd., ali tim brojkama treba pridodati još jednu činjenicu, odnosno mjesta u kojima netko živi.

Židova ima najviše u SAD-u i Izraelu, u kojima je, zbog ekonomskih i društvenih razloga, a ne zbog religije, školovanje na višoj razini. U Indiji, Bangladešu i Nepalu, dakle siromašnijim državama u kojima školovanje traje kraće, živi 98% hinduista.

No, mogu se usporediti i isti prostori pa tako u subsaharskoj Africi postoji razlika u obrazovanosti kršćana i muslimana. Među stanovništvom u dobi između 55 i 79 godina formalno obrazovanje nema 51% kršćana i 79% muslimana. Premda su mladi između 25 i 34 godina obrazovaniji, razlika između dvije religijske skupine još je veća, odnosno 23% kršćana i 57% muslimana nije pohađalo škole. Različite religije ipak utječu na stupanj obrazovanosti?

Možda i nije tako, jer muslimani stariji od 25 godina koji žive u Sjevernoj Americi učili su prosječno 13,6 godina, oni koji žive u Europi 9,5 godina, oni na Srednjem istoku 5,9 godina, a oni na prostoru subsaharske Afrike samo 2,6 godina. Jasno je da oni koji žive u bogatijim državama nalaze više mogućnosti i motivacija za učenje. Isto tako jasno je da oni koji emigriraju iz siromašnih država u Europu ili Sjevernu Ameriku uče više i religija ima manji utjecaj na njihovo obrazovanje.

Zanimljivo je i da među Židovima, kršćanima i onima koji ne vjeruju žene imaju veći stupanj obrazovanja od muškaraca. Statistike po običaju otkrivaju i sakrivaju mnogo, ovisi o tome kako ih se čita.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.