Ivan Jakovčić

'Ustrajat ću u pritisku na EK kako bi se učinkovito očuvala europska bioraznolikost'

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
'Ustrajat ću u pritisku na EK kako bi se učinkovito očuvala europska bioraznolikost'
27.02.2015.
u 08:58
U svom odgovoru EK je navela da je osnivanje banki gena u nadležnosti država članica i regija ali da je potrebna harmonizacija kako bi se među bankama gena ostvarila sinergija
Pogledaj originalni članak

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić zadovoljan je odgovorom Europske komisije na njegovu inicijativu za osnivanje europske banke gena. U svom odgovoru EK je navela da je osnivanje banki gena u nadležnosti država članica i regija ali da je potrebna harmonizacija kako bi se među bankama gena ostvarila sinergija. U odgovoru na zastupničko pitanje Ivana Jakovčića EK je istaknula da će kroz svoje politike u nizu područja financirati i poticati očuvanje poljoprivredne genetske raznolikosti. Zastupnik Jakovčić je najavio da će ustrajati u pritisku na EK kako bi se učinkovito očuvala europska bioraznolikost te očuvale prehrambene navike i prepoznatljivi europski okusi, mirisi i prehrambeni proizvodi.

Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-IDS)

"U osnovi sam zadovoljan odgovorom Europske komisije zato što je u tom odgovoru potvrđeno da u Europi postoji obilje bioraznolikosti koje je naše veliko bogatstvo i koje treba očuvati. I sve ostalo što u tom smislu imamo, poput sjemenja na primjer, potencijal je za osnivanje europske banke gena. Oko tog pitanja ću i dalje vršiti pritisak na Komisiju neovisno od toga što zemlje članice i europske regije imaju svoje banke gena. Mislim da mi takvu banku gena zaista moramo imati na razini cijele Europe kako bismo zaštitili naše bogatstvo, našu tradiciju ali i naše okuse i mirise te sve naše proizvode koje prepoznajemo kao europske proizvode."

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar IzdajaHag
IzdajaHag
10:27 27.02.2015.

Kad čovjek vidi ovog parazita sa nosom alkoholičara koji se uhljebio uz pomoć Milanovića nada se samo da će prije ili kasnije posjetiti apartman u Remetincu.

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
10:03 27.02.2015.

Nadam se da će DORH ustrajat pod pritiskom EU komisije da odgovoraš za kriminal koji si počinio.

DJ
djurex
10:02 27.02.2015.

Je li ovo sad znaci da ce monsatove gmo rajcice morati imati okus rajcica?? Je li sad ovo treba da se smatra nekom pobjedom potrosaca?? Zasto ne napisete clanak o gmo aditivima u 70 % hrane u hrvatskim trgovinama..zasto je premijer milanovic dozvolio uvoz i ne obiljezavanje gmo proizvoda.. Dabogda vam to vasa djeca jela sluge masonske..