KOMPLICIRANA OPERACIJA IZVEDENA JE U AUSTRALIJI

Uspješno razdvojene trogodišnje blizanke

Foto: AFP
Uspješno razdvojene trogodišnje blizanke
17.11.2009.
u 08:29
Operaciju je vodio liječnički tim od 16 ljudi, predvođen dr. Leom Donnanom. Operacija je trajala 25 sati, a počela je razdvajanjem moždanog tkiva.
Pogledaj originalni članak

Cijelu noć i cijeli dan liječnički tim u Kraljevskoj dječjoj bolnici u Melbourneu proveo je u operacijskoj sali nastojeći razdvojiti blizanke Trishnu i Krishnu koje su rođene spojenih glava.

- Osjećaj je bio nadnaravan - rekao je voditelj kirurgije Leo Donnan opisujući trenutak kada su razdvojili djevojčice. Dr. Donnan je s dobrim vijestima izišao iz sale nakon 25 sati mukotrpnog rada. Dodao je kako su svi odahnuli vidjevši kako operacija dobro napreduje, ali su svjesni da djevojčice čeka još mnogo posla.

Sljedeća je na redu rekonstrukcija na kojoj će biti upotrijebljena njihova vlastita koža, dijelovi kosti i neki umjetni materijali. Ta bi operacija trebala potrajati nekoliko sati nakon čega će djevojčice nekoliko dana provesti u izazvanoj komi kako bi sve zacijelilo na najbolji mogući način.

Trishna i Krishna rođene su prije nepune tri godine u Bangladešu. U Australiju su sijamske blizanke stigle prije godinu dana zahvaljujući zakladi "Djeca prva" iz koje su pružili ruku pomoći nakon slabih rezultata ranijih bangladeških operacija razdvajanja.

Margaret Smith iz te zaklade upozorila je da je još prerano za slavlje kazavši kako je najbitnije "da ih otpremimo na odjel intenzivne skrbi, a zatim ćemo ići dan za danom, sat za satom... polako". 

Liječnici su ranije prognozirali kako je šansa da jedna od blizanki ne preživi 25 posto, a šanse da djevojčice pretrpe moždana oštećenja penju se i do 50 posto.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.