One stignu sve

Uspješne poslovne žene - u utrci s vremenom one pobjeđuju

Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
'SPECIJAL NEDJELJNI 28.03.2012., Zagreb - Menadzerica odnosa s javnoscu u Mercatoru Lea Marcijus. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL '
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
'SPECIJAL MOJE ZDRAVLJE 12.03.2012., Zagreb - Pregled madeza u poliklinici Manola, dermatologinja i venerologinja dr. Ivana Manola. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
'23.08.2010. Radnicka, Zagreb -Tihana Harapin Zalepugin, modna agentica i vlasnica modne agencije Talia. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
02.04.2012.
u 12:00
Da, potrebno je puno odricanja, ali ako volite ono što radite, ništa nije problem, poručuje trio
Pogledaj originalni članak

Zvuk budilice oko 6 sati ujutro uz ispijanje omiljene kave i pripreme za posao njima je početak svakog radnog dana. I time ne prestaje svaka sličnost uspješnih hrvatskih poslovnih žena koje smo odabrali da s nama podijele jedan svoj radni dan.

Prednosti i mane

Potpuno su posvećene svom poslu, obiteljima i prijateljima. Iako ne bi imale ništa protiv da dan traje i dulje od 24 sata, dovoljno su spretne da uspiju zadovoljiti sve potrebe, poslovne i one privatne. Kućni ljubimac, djeca ili suprug moraju imati svojih “pet minuta” u danu bez obzira na to koliko ih poslovnih obveza, sastanaka i dogovora čeka. Kako im to uspijeva, što moraju žrtvovati, a što je prednost obožavanog im posla otkrivaju dermatovenerologinja Ivana Manola, modna agentica Tihana Harapin Zalepugin i voditeljica odnosa s javnošću Lea Marcijuš.

– Imam osjećaj da sam oduvijek na neki način u ovom poslu: nekad kao model, pa estradna menadžerica, PR u Filharmoniji, casting menadžerica za Miss Hrvatske pa do vlasnice modne agencije već 14 godina. Bez obzira na titulu diplomirane ekonomistice, razmišljam i djelujem modno – kaže Tihana Harapin Zalepugin.

Prilika za učenje

Ljubav prema poslu je pola uspjeha.

– Zaposlila sam se i prije nego što sam završila fakultet, a ova vrsta posla ima toliko dimenzija da ne percipirate duljinu vremena već dubinu iskustva. Svaka od tih dimenzija ima svoje dobre strane, a svaki izazov je prilika za učenje i razvijanje – ističe Lea Marcijuš.

A ispunjenost u poslu liječnice našla je i Ivana Manola.

– Veselim se entuzijazmu i radoznalošću u svome poslu te ljubavi prema pacijentima – zaključuje.

Ujutro u miru planiram, u osam sam već u poliklinici

Kako odraditi posao profesionalno, ne zanemariti obitelj i prijatelje i brinuti o troje djece, zna doktorica Ivana Manola, specijalistica dermatovenerologije iz Poliklinike Manola. U svoj radni dan uspije ugurati sve – od pacijenta do najmlađeg djeteta. Još tijekom faksa pronašla je sebe u dermatologiji jer, kako kaže, vizualni je tip i ono što jednom vidi, lako pamti. Otvorenje Poliklinike Manola smatra značajnim uspjehom, ali ne i jedinim.

– Dižem se između 5.30 i 6 sati. Jutro provodim u miru i koristim za planiranje dnevnih obveza te pisanje stručnih članaka. Od 8 do 8.30 sati dolazim u polikliniku gdje pregledavam dnevni plan naručenih pacijenata, pripremam se za rad, odgovaram na e-mailove. Za svakog pacijenta odvajam otprilike 45 minuta i posvećujem im svu pozornost. Želja mi je Polikliniku Manola razviti u polikliniku prepoznatljiva imidža koja će pružanjem najkvalitetnije usluge postati prvi izbor svakog pacijenta – govori doktorica koja nakon 16 sati vrijeme posvećuje djeci te suprugu.

Najzanimljiviji dio posla joj je neizvjesnost, koju nudi medicina.

– Svaki pacijent nosi nešto novo, novi izazov. Najmanje me vesele administrativne obveze koje su sastavni dio vođenja poliklinike – kaže doktorica, koja radni dan završava čitanjem.

– Obitelj je temelj uspjeha i najvažniji životni projekt iz kojeg crpimo energiju za sve ostalo. Moj je suprug invazivni kardiolog i aritmolog u KBC-u Sestre milosrdnice, koji unatoč brojnim obvezama aktivno sudjeluje u obiteljskom životu. Imamo troje djece: najstarijem sinu je 19 godina i izvrstan je student na FER-u, srednjem 13 i odličan je učenik 6. razreda, najmlađem pet godina i ide u vrtić, i trudim se svakome posvetiti vrijeme, razgovarati s njima ili se družiti na neki drugi način – ističe dr. Ivana Manola.

Između dva razgovora mogu skuhati ručak

Nesputana, ali poštuje dogovore. Ako treba, i za najveće nepogode obavit će sastanak. U radnom danu između castinga, odlazaka u banku i ostalih obveza, skuha ručak, otiđe na jogu, pospremi stan...

Tihana Harapin Zalepugin na čelu je modne agencije Talia Model već 14 godina i obožava svoje obveze, djevojke i nove izazove. Čim u 6.30 sati otvori oči, priprema omiljen joj nescafé, pregledava mailove i novosti.

– Moram priznati da ni jedan radni dan nije neka standardna shema i nastojim se ne ukalupiti. Svaki dan imam nekoliko osobnih zadataka: hodanje, i to puno, banka, računovodstvo, kompjutor, kuhanje, djelomično pospremanje stana. Raspored ovisi o prioritetima – koji nisu uvijek isti – ističe Tihana Harapin Zalepugin, koja se voli “isključiti” oko 21.30 sati, ali ako se zakomplicira nešto, tada to postaje nemoguće baš kao i pojam slobodnog vikenda.

– Posao kojim se bavim ne poznaje klasični pojam vikend-odmora. Tada su često razna događanja na kojima sudjeluju moje djevojke, pa moram biti spremna na eventualne intervencije. Zvuči k’o Hitna pomoć, ali često ispada baš tako – kroz smijeh kaže agentica, koja kao veliku prednost svog posla ističe rad od kuće.

– Između dva razgovora mogu skuhati ručak, obrisati prašinu ili prošetati psića. Ne nedostajem svojima, gotovo uvijek sam tu i posao mi zapravo postaje jedna vrsta zabave. On je doduše stalno prisutan, ali tako sam navikla i sebe i svoje. Moj posao je moj život – zaključuje.

Nemam radno vrijeme, posao PR-a jednostavno je način života

Ustajanje u 6 sati ujutro i navlačenje tenisica kako bi prošetala svog psa rutina je voditeljice odnosa s javnošću u Mercatoru i Getrou Lee Marcijuš. A to je tek početak... Početak dana u kojem se nižu dnevni zadaci, brifinzi, sastanci s upravom i kolegama, razgovori s kupcima, medijima, poslovnim partnerima...

– Dok šećem psa, pregledavam aktualne naslove i teme u medijima na mobitelu, a pri povratku kući spremam nescafé, palim računalo i prelistavam jutarnja izdanja. U uredu sam najkasnije do 8.30, a u prvih pola sata upotpunjujem plan rada prema aktualnim događanjima – kazuje Lea Marcijuš te napominje kako ovaj posao nema fiksno radno vrijeme i nije striktno vezan uz ured.

– Cilj je realizirati plan, a ne “odraditi” posao i po svojoj definiciji ne funkcionira tako jer na njega utječu svakodnevni događaji iz okruženja. Vrlo je važno razmjenjivati saznanja s ključnim ljudima nabave, maloprodaje i marketinga i takvi su susreti, često i u neformalnom okruženju, izvor najzanimljivijih informacija za kupce. Ne sjećam se kada sam se našla s kolegama, primjerice, na kavi u pauzi, a da fokus razgovora nije bio na poslu. To je jednostavno naš način života. Za kraj radnog dana ostavljam tzv. papirnati dio projekata, jer se svaku akciju mora ispratiti, evidentirati i evaluirati. Zapravo, vrata mog ureda zatvaraju se jedino tada jer pojačavam glazbu. Čak i odlazak u nabavu namirnica koristim kako bih provjerila stanje u nekoj od zagrebačkih trgovina.

Kako živim i radim na suprotnim stranama grada, obavljam svoje dnevne ili tjedne kupnje u raznim trgovinama Mercatora ili Getroa diljem Zagreba. Na taj način vidim kako funkcionira prodajno mjesto potkraj radnog vremena, kakva je posjećenost, jesu li police uredne... – zaključuje Lea Marcijuš.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

ZA
zagabria1
12:48 02.04.2012.

drugim riječima ove žene žive kao roboti

MR
mravac8
12:31 02.04.2012.

Što je ovo, Večernji mjenja smijer i počinje promovirati poduzetništvo? Ok, nije loša ideja, ali treba imati na umu dobro poznati hrvatski jal, pa bi vam ovo barem slijedećih desetak godina moglo biti kontraporduktivno. Sve dok ne naučite Hrvate da se raduju tuđem uspjehu a ne tuđem neusjehu....... U svakom slučaju, puno sreće, nastavite ...... da, još kad bi Ivkošića zamijenili nekim kvlaitetnim poduzetničkim komentarima ......

DC
DC
12:43 02.04.2012.

02.04.2012. u 12:31h mravac8 je napisao/la: Što je ovo, Večernji mjenja smijer i počinje promovirati poduzetništvo? Ok, nije loša ideja, ali treba imati na umu dobro poznati hrvatski jal, pa bi vam ovo barem slijedećih desetak godina moglo biti kontraporduktivno. __________________________________________________________________ Oni pametnjakovici koji o Hrvatimaj pisu u drugom licu, kao sarkasticni promatraci izvana, bilo bi najbolje da svoje dusebriznistvo \'trose\' u sredinama u kojima zive.