NOVA ERA POLITIKE

Uspio je spasiti euro, hoće li uspjeti stabilizirati Italiju

Foto: EXPA/PIXSELL
ITA, Mario Draghi als neuer Ministerpräsident vereidigt
Foto: EXPA/PIXSELL
ITA, Mario Draghi als neuer Ministerpräsident vereidigt
Foto: EXPA/PIXSELL
ITA, Mario Draghi als neuer Ministerpräsident vereidigt
15.02.2021.
u 07:00
Bivši premijer Conte simbolično je novom predsjedniku vlade Draghiju poklonio zvonce, koje je bilo njegov zaštitni znak dok je u dužničkoj krizi vodio i dobio bitku za spas eura
Pogledaj originalni članak

Svečanost prisege vlade bivšeg guvernera Europske središnje banke Marija Draghija bila je jučer u “stilu” pandemije. To je prva talijanska vlada koja je prisegnula i ustoličila se u palaču Chigi, sjedištu vlade, u vrijeme pandemije COVID-19. Vlada ima 23 ministra, od kojih je 15 političara, predstavnika stranaka koje je podupiru, te osmero stručnjaka ili, kako ih nazivaju, tehničara, jer nisu vezani za stranke, već su stručnjaci na pojedinim poljima.

Ekologiju vodi robotičar

U Draghijevoj vladi ima osam žena, a 15 političara ravnopravno je podijeljeno po strankama po njihovoj snazi u parlamentu. Četiri ministra ima Pokret 5 zvijezda (M5S), po troje ministara imaju Demokratska stranka (PD), Liga i Naprijed Italijo (FI) Silvija Berlusconija te po jednoga Italia Viva (IV) Mattea Renzija i stranka Slobodni i jednaki (LEU). Političarima su podijeljena ministarstva koja neće imati veliku ulogu u ekonomiji i pripremi programa za dobivanje europskih sredstava za obnovu (oko 209 milijardi eura za Italiju). Među osmero ministara tzv. tehničara za Draghija su najvažnija trojica. To su ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani, ministar za ekonomiju i financije Daniele Franco i ministar za digitalnu tranziciju Vittorio Colao.

Cingolani je veliki stručnjak za robotiku. Studirao je i radio u Njemačkoj, SAD-u i Japanu. Od 2005. postao je prvi znanstveni direktor novoosnovanog Talijanskog instituta za tehnologiju u Genovi. Kada je 2019. napustio taj položaj, Institut je imao 11 istraživačkih centara u cijeloj Italiji s 1700 znanstvenika iz 60 zemalja, priznatih više od tisuću patenata, 24 realizirana startupa i desetke u realizaciji.

Daniele Franco gotovo je cijeli radni vijek proveo u talijanskoj središnjoj banci, povjerljiv je Draghijev suradnik, a kao revizor državnih računa uvijek je kritizirao vlade koje su donosile proračune bez pokrića. Bit će i sada Draghijeva desna ruka.

Vittorio Colao radio je za globalnu kompaniju McKinsey. Ekonomist je i menadžer. Bio je na čelu telefonskih kompanija te će zasigurno znati usmjeriti digitalnu tranziciju.

Dakako, i ostali tzv. tehničari veliki su stručnjaci, kao što je nova ministrica pravosuđa Marta Cartabia, koja je do 2019. bila predsjednica talijanskog Ustavnog suda.

Naravno, ima i onih koji kritiziraju sastav nove vlade, posebno zbog činjenice da u njoj ima mnogo ministara iz dosadašnje vlade Giuseppea Contea, ali stranke su tražile da u njoj bude i znatna politička komponenta.

Nakon prisege vlada se preselila u palaču Chigi gdje je Conte, predajući Draghiju zvono, simbolično predao izvršnu vlast. Vlada je nakon toga održala i svoj prvi sastanak. Dolazi nova era talijanske politike.

Novog talijanskog premijera Draghija časopis Forbes 2018. proglasio je 18. najmoćnijim čovjekom na svijetu. Engleski listovi Financial Times i The Times 31. prosinca 2012. proglasili su ga osobom godine jer je dobro vodio nastalu ekonomsku krizu. Draghi je završio ekonomiju na rimskom sveučilištu La Sapienza, specijalizirao se na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology), postao je profesor, pa glavni direktor talijanskog proračuna. Kratko vrijeme bio je i u banci Goldman Sachs, a 2005. imenovan je guvernerom talijanske središnje banke. U mnogim je međunarodnim organizacijama, a od 2011. do 2019. bio je predsjednik Europske središnje banke zahvaljujući velikom posredovanje tadašnjeg talijanskog premijera Berlusconija među europskim zemljama, posebno s Njemačkom koja se protivila Talijanu na čelu europske banke. Nijemci se atavistički plaše inflacije (tabloid Bild tada je s naslovnice vrištao: “O Bože, zašto Talijan, pa njima inflacija pristaje kao umak od rajčice na špagete”).

U džepu nosimo njegov potpis

Poznata je Draghijeva izjava iz 2012. kako će učiniti sve da spasi euro. U tome je i uspio. U siječnju 2015. Draghi je lansirao Quantitative easing, odnosno kupovao je državne obveznice zemalja u financijskim teškoćama u iznosu od 80 milijardi eura, čime im je dao novac za izlazak iz krize. Sada ima Talijana koji kažu – zamislite kako se osjećaju Nijemci (ili Nizozemci, koji su se također protivili Draghiju) koji u džepu nose euro s potpisom talijanskog premjera. Papa Franjo ga je 2020. imenovao članom Papinske društvene akademije. Čovjek koji se ubraja među najmoćnije ljude na svijetu sada vodi Italiju.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.