kbc zagreb

Uspavani pacijent na tren se zapalio prije operacije na Rebru!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Uspavani pacijent na tren se zapalio prije operacije na Rebru!
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
06.04.2012.
u 22:38
Kirurzi su se brzo snašli pa je uspavani pacijent brzo ugašen, te je prošao bez posljedica, s opeklinama prvog stupnja
Pogledaj originalni članak

Kardiokirurzi KBC-a Zagreb nemalo su se prije dva mjeseca iznenadili kada im se na samom početku operacijskog zahvata, na operacijskom stolu, iznenada zapalio uspavani pacijent. Kako doznajemo, liječnici su prsa pacijenta, netom prije početka zahvata, premazali benzinom kako bi, što je uobičajen postupak, odmastili kožu prije operacije. Obično se taj benzin, kažu liječnici, ispere s prsa pacijenata, a ako što i ostane, jer je riječ o visoko hlapljivoj tekućini, ishlapi. Ovoga je puta, nažalost, nešto pošlo po zlu, pa su u trenutku kada je kirurg elektroskalpelom krenuo zarezati od benzinskih isparina planula prsa pacijenta. Na sreću kirurzi su se brzo snašli pa je uspavani pacijent brzo ugašen, te je prošao bez posljedica, s opeklinama prvog stupnja.

Predstojnik kardiokirurgije na Rebru prof. Bjan Biočina, kaže, liječnici koji su bili u operacijskoj sali taj su događaj odmah prijavili, a Klinika sve prijavila Uredu za kvalitetu. 

- Najvažnije je da se pacijentu nije dogodilo ništa, a mi smo sve poduzeli kako se tako nešto nikada nebi ponovilo - istakao je. Pojasnio je da su netom po događaju uvedeni postupci kojima se benzin s kože pacijenta ispire još jednom dodatnom tekućinom koja ga potpuno uklanja s kože.

- Ne znamo točno što je uzrokovalo zapaljenje, ali u salama se koriste brojne zapaljive tekućine, a tu su i boce s kisikom, struja - pojasnio je i dodao da baš iz tog razloga svaki izvanredan događaj, ma kako on minoran bio, treba prijaviti i poduzeti sve da se ne ponovi.

Inače, otkriva, pacijent koji se prije zahvata zapalio uredno je operiran i davno otpušten kući. Nije se, kaže prof. Biočina, ni žalio vezano na manje opekline koje je zadobio. 

- Znate u svakom poslu, pa i u kirurgiji moguće su nepredvidive situacije. Ovoje bila jedna od njih – naglasio je.

Inače od bolničkih kirurga koji s benzinom i elektroskalpelom rade svaki dan, doznajemo, kako je riječ o vrlo kvalitetnim uređajima koji su, kao i operacijski stol, elektrostatički osigurani, pa im nije jasno kako je moglo doći do zapaljenja. Moguće je da je skalpel bacio iskru ili su se benzinske pare zapalile od temperature.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

AL
alapača
23:29 06.04.2012.

ma law, law :D

OB
-obrisani-
23:33 06.04.2012.

Ma mislili su da je mrtav pa ga htijeli kremirati sigurno mu je to bila zelja LOL

AL
alapača
23:10 06.04.2012.

Murphy\'s low: ako nešto može poći po zlu, poći će. prem tome, nek ne lupaju da su poduzeli sve da do toga ne dođe.