SJEDNICA VLADE

Poskupljenje struje i plina od travnja. Ovo su tri seta mjera kojima će se pomoći građanima

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Održana sjednica Vlade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Održana sjednica Vlade
27.01.2022.
u 12:03
Predsjednik Vlade najavio je povećanje materijalnih prava najugroženijih građana, kao i povećanje naknada za udomitelje te osobne invalidnine, za koju se sada ukida i cenzus
Pogledaj originalni članak

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je odluka o o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley, a izneseno je i da će se u sklopu reforme sustava socijalne skrbi ići s povećanjem materijalnih prava najugroženijih građana, naknada za udomitelje, ali i osobne invalidnine. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom govoru dotaknuo se aktualnih vrućih pitanja poput poskupljenja energenata i izjave predsjednika Zorana Milanovića, koja je odjeknula kao bomba i izvan granica Hrvatske.

Na samom početku Plenković se osvrnuo na Međunarodni dan sjećanja na holokaust, poručivši da se na ovaj dan treba prisjetiti i zloglasnog logora Jasenovac u Hrvatskoj.

- Jasenovac je bolan i tragičan dio hrvatske povijesti. Odajemo priznanje hrvatskim pravednicima među narodima koji su se suprotstavili zlu - kazao je, između ostalog, Plenković.

Premijer se potom osvrnuo na dogovor o nabavci oklopnih vozila za pješaštvo Bradley, oko kojih se posljednjih mjeseci nerijetko lomilo koplje između Banskih dvora i Pantovčaka. Kazao je da je dogovoreno da se razmjenom pisama okonča proces pregovora te da su postigli bolji dogovor.

- Konačni dogovor nakon pregovora je da ćemo imati 62 vozila koja će biti potpuno opremljena, 5 vozila za obuku i 22 za rezervne dijelove, što čini 89 vozila ukupno. Umjesto donacije od 45 milijuna dolara, donacija će biti 51 milijun dolara. Donirat će i dodatnih 11 milijuna dolara kojih nije bilo predviđeno u prvoj donaciji, čime će se osigurati sredstva za modernizaciju - rekao je Plenković.

Struja i plin skuplji od travnja

Govoreći o poskupljenjima energenata koja slijede od travnja, Plenković je kazao da će se ići u tri smjera.

- Prvi je povećati naknade za socijalno ugrožene. To su oni vaučeri za najugroženija kućanstva do 200 kuna za struju. Uz struju otvorit ćemo mogućnost da se time plate i režije plina. Proširit ćemo i opseg kućanstava koji na njih imaju pravo. Podignut ćemo taj iznos koji je sada 200 kuna na viši iznos kada procijenimo koliki će biti rast troškova. Drugi skup mjera odnosit će se na preispitivanje svih stavki koje ulazi u konačni izračun cijene plina, a svoju ulogu preispitat će i HEP. Treći skup mjera odnosi se na mogućnosti koje imamo vezano uz iznos stope PDV-a, koji je sada za kućanstva 13 posto za struju, na plin 25 posto. Tu postoji prostor koji ćemo također iskoristiti da olakšamo ukupni iznos za naše građane - naveo je Plenković.

Reforma sustava socijalne skrbi

- Povećavamo opseg i visinu materijalnih prava najugroženijih građana, poput zajamčene minimalne naknade sa 800 na 1000 kuna, primjerice za kućanstva sa 100 posto na 150 posto bruto iznosa minimalne plaće, odnosno sa 4687 na 7031 kunu. Posebnu smo pozornost dali osobama s invaliditetom. Povećava se i osobna invalidnina na 1750 kuna, uz ukidanje dosadašnjeg cenzusa. Ovo je važna poruka - istaknuo je premijer.

Dodao je da će povećati i naknade za udomitelje za 15 posto do 60 posto i iznosit će 4500 i 7000 kuna za specijalizirane udomitelje za djecu i 4000 kuna za standardne udomitelje. Opskrbnine se povećavaju za 20 do 40 posto.

Covid-19 pandemija

Izvijestio je da se usporila dinamika cijepljenja te je ponovno pozvao sve da se cijepe.

- Bez obzira na sve druge dezinformacije, pozivamo da se poštuje znanost i liječnike te da pri donošenju odluka oni budu orijentir, a ne oni koji nisu stručnjaci - poručio je predsjednik Vlade.

Istaknuo je da postupanje policije prema uhićenim osobama zbog vrijeđanja njega na društvenim mrežama, nema nikakve veze s političkim nalogom.

- Ono što je jasno i nakon ovog kulturnog poziva na kavu, sve se na kraju svodi na suradnju između HDZ-a i SDSS-a. Većina tog internetskog govora mržnje nije spontano, simpatično, slobodarsko izražavanje mišljenja, nego je sve temeljeno jednom stalnom, kontinuiranom mržnjom koja se bazira na floskulama koje slušamo i u Saboru o hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji - rekao je Plenković.

Ukrajinska kriza

Ogradio se od izjava Zorana Milanovića i poručio da nema uopće govora o slanju hrvatske vojske u Ukrajinu. Izjave je ocijenio sramotnima i štetnima za reputaciju Hrvatske.

- Niti je na dnevnom redu igdje u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji o tome da će hrvatska vojska ili bila koja druga vojska članice NATO-a ili EU, ponavljam ona ne postoji, a ovdje se vode rasprave treba li ići hrvatska vojska. O tome nitko ne govori. Od zbunjivanja javnosti do skandaliziranja našeg međunarodnog položaja mi se u potpunosti ograđujemo kao Vlada i nemamo nikakve veze s tim izjavama koje je iznio Predsjednik republike - kazao je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 52

AC
acer7
13:08 27.01.2022.

Od čega da živimo mi koji imamo svoj rad i plaću i ne spadamo u nekve zaštićene slojeve?

HR
hr76
12:51 27.01.2022.

Kako od travnja energenti poskupljuju? Pa svi se žale da je plin značajno poskupio već u prosincu.

GR
Gravity
12:51 27.01.2022.

Stvori problem pa nudi rješenje. Tak to ide.