Covid-19

U Zadarskoj županiji troje novozaraženih. Beroš: Savjetujem mladima da budu odgovorni jer i oni mogu oboljeti

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Policija u Zagrebu na Jadranskoj aveniji
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Policija u Zagrebu na Jadranskoj aveniji
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Policija u Zagrebu na Jadranskoj aveniji
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Na GP Maljevac stroge kontrole zbog koronavirusa
03.04.2020.
u 10:27
Ministar zdravstva Vili Beroš stanje je ocijenio dobrim jer građani poštuju preporuke Stožera, no naglasio je da mjesta za opuštanje nema
Pogledaj originalni članak

U Zadarskoj županiji danas je troje novooboljelih od koronavirusa što znači da se ukupni broj zaraženih popeo na 50, a troje ljudi završilo je jedinici intenzivnog liječenja. Jedan pacijent koji je u teškom stanju je mlađe životne dobi. Najviše oboljelih se povezuje s biogradskom bolnicom, a ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako je prema informacijama koje je dobio koronavirus ušla u bolnicu preko pacijentice, a ne liječnika. Na inzistiranje novinara o utvrđivanju odgovornosti i liječnika u bolnici u Biogradu ministar je rekao kako će se utvrditi sve i da će se jednom kad epidemija završi, podvući crta i analizirati odgovornost svih počevši od njega samog.

"U Zadarskoj županiji troje je novozaraženih, ukupno 50 pacijenata. U samoizolaciji su 1252 osobe. Oboljela je jedna osoba povezana s ortopedskom bolnicom", kazali su iz Stožera. "U bolnici u Zadar leži 19 pacijenata. Pozitivna su tri liječnika i tri medicinske sestre", kazao je ravnatelj Čulina. Testirano je 337 pacijenata. Policijski službenici utvrdili su dva nepridržavanja samoizolacije.

Policija je bila na području Benkovca i nije utvrđena potvrda rada ugostiteljskog objekta, kazali su iz zadarske policije. "Imamo u pogonu i biogradsku bolnicu, gdje će biti lakši pacijenti", rekao je župan.

"Došao sam zahvaliti svima i građanima. Svatko od nas može najviše napraviti. Došao sam dati podršku. Mogu zaključiti da smo zajedno svi skupa. Još jednom apeliram da se poštuju mjere jer je to način da se vratimo u normalu. Pazimo na ove mjere. Iako smo rekli da stariji građani pobolijevaju, pojavilo se to i kod mlađe populacije. Savjetujem mladima da budu odgovorni jer i oni mogu oboljeti od težeg oblika", kazao je ministar Beroš.

Oodgovorio je i na upit koliko zdravstvo može učiniti u sjevernoj Dalmaciji u slučaju crnog scenarija budući da na oko 300.000 stanovnika ima samo dvadesetak respiratora. 

"U području Zadra i okoline ima nešto više respiratora. Nabavljaju se još četiri respiratora. Prije mjesec dana nitko u Europi nije bio spreman na odgovor. Nastojimo se što bolje organizirati. Teško je nabaviti respiratore. Ako budemo svi organizirani i ako se budemo držali mjera, možda nam ti respiratori neće trebati", kazao je Beroš novinarima i upozorio ih da stoje preblizu jedni drugima.

"Ako ste pratili moje obraćanje, rekao sam i da je na zdravstvenim djelatnicima povećana odgovornost", kazao je na pitanje novinara o odgovornosti liječnika. 

"Ova ugroza traje mjesec dana. Mišljenja sam da je naš zdravstveni sustav reagirao na adekvatan način. U ovih mjesec dana uspostavili su se centri za testiranje u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. U Zadru aparat nije bio adekvatan. Osobno sam u kontaktu s Hrvatima iz vrha zdravstvene organizacije od kojih očekujem informaciju koji je najrelevantniji brzi test", rekao je Beroš.

"Što se tiče gripe, sezona još uvijek traje. Imali smo 17 novooboljelih prošli tjedan od gripe. Ako ste preboljeli gripu, niste imuni na koronu", kazao je Alen Medić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DA
danpetko
11:57 03.04.2020.

"Ulazimo u drugu fazu, kada zdravstveni sustav preuzima značajniju ulogu u obrani zdravlja. Mi smo na početku priče, naši rezervni kapaciteti su dostatni. Ponavljam, ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu, ona je na nivou obične gripe, više od 80 posto bolesnika je s blagim simptomima", rekao je Beroš.