GUŽVA U KUMIČIĆEVOJ Ulicom u kojoj su četiri škole na dan prođe čak 20.000 vozila

‘Usko grlo’ prijetnja za 3000 đaka

11.12.2008.
u 17:23
Pogledaj originalni članak

Svaki dan pola sata gubim u koloni, posao mi trpi, a nitko ne mari da se gužve smanje. Na potezu od Industrijske škole do raskrižja s Budakovom stotine učenika prelaze cestu i moram jako paziti da tko ne strada – žali se Tomislav Marinac, koji vozilom svako jutro i popodne prolazi Kumičićevom ulicom u naselju Mali Pariz.

Izlaz u preregulaciji
Mjerenja Županijske uprave za ceste pokazuju da Kumičićevom dnevno prođe čak 20.000 vozila, pa je ona postala prometno “usko grlo”. Na nekoliko stotina metara tri su srednje i jedna osnovna škola, svakoga dana više od 3000 đaka prolazi ulicom, a ondje je i 30-ak trgovačkih i drugih lokala. – Na velikom odmoru idemo kupiti sendviče i vozačima moramo mahati da uspore i da nas propuste da pređemo cestu preko obilježenog pješačkog prijelaza. Većina posluša, ali puno ih je nervoznih i ne stanu – kaže 16-godišnji učenik Industrijsko-obrtničke škole. Ne ljute se samo vozači i đaci, nego i ravnatelji škola u Malom Parizu.

– Promet Kumičićeve postao je golem problem. Kod nas nastavu pohađaju i studenti veleučilišta, tu je i gradska sportska dvorana. Uputili smo zahtjev Gradu da riješi problem prilaza našoj školi. Sadašnji treptavi semafor ne može biti trajno rješenje, a izlaz iz prometnog kolapsa mogao bi biti u preregulaciji prometa tako da Kumičićeva postane jednosmjerna – ističe Janja Brekalo, ravnateljica Tehničke škole.

Poziva na strpljenje
Ivica Kopić, stručni suradnik za promet u gradskoj upravi, kaže da se bolja protočnost prometa može postići samo da uz Kumičićevu postoji usporedna ulica, ali kako nje nema, poziva i vozače i pješake da budu strpljivi i tolerantni. Načelnik prometne policije Antun Valić, pak, ističe da bi najbolje rješenje za promet u Kumičićevoj bila gradnja pješačkog nathodnika ili pothodnika.




ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr