talačka drama u Ukrajini

Naoružan bombama, Maksim Zlo oteo autobus s 20 putnika

Foto: REUTERS
Naoružani muškarac oteo je jučer autobus s putnicima u ukrajinskom gradu Lutsku
Foto: Screenshot
Otmica autobusa u Ukrajini
Foto: Screenshot
Otmica autobusa u Ukrajini
Foto: Screenshot
Otmica autobusa u Ukrajini
21.07.2020.
u 11:55
Čestitam protusustavni dan. Razlog je straha vjersko-politički, oligarhijski sustav moći”, piše Maksim.
Pogledaj originalni članak

Naoružani muškarac oteo jer autobus s putnicima u ukrajinskom gradu Lutsku zbog čega je oglašena izvanredna situacija u regiji Volin.

– Jutros smo na naš broj za prijavu izvanrednih situacija primili poziv prema kojem je muškarac naoružan eksplozivom oteo autobus s taocima u centru Lutska – objavila je tamošnja policija.

Autor ‘Filozofije kriminalaca’

U autobusu se nalazilo 20 putnika koje je otmičar zadržao kao taoce. Lokalni ukrajinski mediji javljali su o pucnjevima koji su se začuli u središtu toga grada udaljenog oko 400 kilometara od Kijeva. Oglasio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je potvrdio navode o pucnjavi. Otmičar je sam nazvao policiju kako bi im dojavio da drži taoce te se predstavio kao Maksim Plohoj, odnosno Maksim Zlo, pravog prezimena Krovišej. Prema informacijama nekih medija, riječ je o 45-godišnjem Rusu. Anton Geraščenko, zamjenik ministra unutrašnjih poslova, rekao je kako je čovjek istog imena napisao elektronički knjigu o životu u zatvoru gdje je, navodi se, izdržao tri zatvorske kazne, jednu od osam godina.

– Pokušavaju me popraviti 15 godina, ali nisam se popravio, suprotno – još sam više postao ono što jesam – citirao je Geraščenko jedan od pasusa knjige koju je Krovišej nazvao “Filozofijom kriminalaca”. Otmičar se uspio oglasiti i na Twitteru, gdje je napisao samo: “Hej, novinari…” Policija je do popo’dne pokušavala kontaktirati s otmičarom kod kojega je, izgleda, frustraciju izazvao ukrajinski sustav. Tako, barem, ispada prema njegovim objavama na društvenim mrežama.

Pronađen je, primjerice, video na YouTubeu na kojem je muškarac s navalnom varijantom jurišne puške AK-74 koji govori: “Ovo je dan protiv sustava. Nemojte si lagati. Slavite istinu.” Korisničko ime tog profila je – Maksim Zlo. Ponovio je te stavove i na Twitteru, gdje je napisao: “Čestitam protusustavni dan. Razlog je straha vjersko-politički, oligarhijski sustav moći. Vlada je bila i ostaje prvim teroristom. Uz mene je puno ljudi koji imaju oružje, granate, dvije bombe. Treća je u središtu grada”, tvrdio je otmičar. Na Twitteru, međutim, nema nikakvih zahtjeva ili uvjeta pod kojima bi otmičar pustio taoce ili se predao.

‘Političari su teroristi’

Danas popodne policija u Lutsku objavila je kako se s njime vode pregovore, ali da on ne traži ništa posebno. Do tog trenutka nisu se planirale nikakve ofenzivne akcije prema otmičaru, prioritet je bilo očuvanje života talaca u autobusu. Neki su mediji, naime, prenijeli kako otmičar prijeti da će autobus dignuti u zrak.

Pojavile su se i informacije kako je Krovišej zvao i rodbinu talaca tražeći od njih da zovu novinare kako bi se čulo za njegove zahtjeve ili će u suprotnom dići autobus u zrak. Ti njegovi zahtjevi navodno uključuju i to da se viši ukrajinski dužnosnici pojave u videima gdje sebe nazivaju zakonitim teroristima. Traži i da predsjednik Zelenski uputi građane da gledaju film “Zemljani” iz 2005. godine u kojem je prikazano kako industrija zlorabi životinje radi profita. Navodi se kako u autobusu ima i djece te najmanje jedna trudnica.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.