Urod će ispaštati i dogodine

09.08.2007.
u 19:45
Pogledaj originalni članak

Posljedice dugotrajne suše bit će strahovite za voćarstvo u Dalmaciji, i to ne samo za ovogodišnji urod nego i za urod 2008. godine i kondiciju stabala, tvrdi dr. Frane Strikić iz Instituta za jadranske kulture.

Odnosi se to poglavito na trešnje, višnje i bajame, a maslinama, koje se uglavnom natapaju, za 10 do 15 dana počet će opadati lišće ako suša potraje. Suša će utjecati i na urod maslina u 2008. Smokva i šipak nešto su izdržljiviji, ali pri prvoj kiši raspucat će se plodovi, a vjerojatno će se isto dogoditi i s bobicama grožđa.

Sigurno ćemo imati raniju berbu bajama, smokava i šipka, a kakvoća i količina bit će slabija. Agrumi su u Dalmaciji uglavnom posađeni na površinama koje se natapaju, ali veliki su problemi u dolini Neretve u kojoj je razina slatke vode mala.

Zbog visoke slanosti, problematično je zalijevanje poljoprivrednih kultura.  Iako je o štetama i brojkama prerano govoriti, ima elemenata za to da se razmisli o mogućnosti proglašavanja elementarne nepogode zbog suše na cijelom području Dalmacije  kaže dr. Frane Strikić podsjećajući na to da je posljednja ozbiljna kiša pala početkom srpnja. Stručnjaci moraju detaljno snimiti stanje na terenu, a potraje li suša, poljoprivrednicima savjetuje neka počnu zalijevati biljke vodom jer su one na granici izdržljivosti.

Joško Mardešić, tajnik županijskog povjerenstva za elementarne nepogode, kaže da je od svih dalmatinskih gradova i općina samo Sućuraj navijestio potrebu da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše, odnosno neuredne opskrbe vodom.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr