direktor net tv-a

Uredno smo plaćali, a ZAMP nam je bez najave blokirao račun

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Uredno smo plaćali, a ZAMP nam je bez najave blokirao račun
30.05.2012.
u 10:45
Najveći broj blokiranih postaja dužan je dvanaest i više mjeseci, tvrde u ZAMP-u
Pogledaj originalni članak

Na jučerašnju ZAMP-ovu blokadu računa šest lokalnih televizijskih postaja reagirala je u srijedu Nacionalna udruga televizija. Iz udruge poručuju kako ne negiraju pravo na aktivaciju instrumenata prisilne naplate dugova, no da im nije jasno zbog čega je ZAMP prekršio dogovor da se neće poduzimati drastične mjere prije dodjele sredstava Fonda za pluralizaciju medija, od kojih su ranijih godina postaje plaćale dug ZAMP-u.

– U konačnici, naše su članice uvijek u cijelosti podmirile svoja dugovanja, a ovakvim postupkom, bez jasnih kriterija – zašto nekoga blokirati, a nekoga ne, kad gotovo svi dugujemo, nanijeli ste veliku štetu blokiranim televizijskim postajama, a možda i sebi. S obzirom na to da je u tijeku natječaj za dodjelu sredstava Fonda, a uvažavajući potrebnu financijsku dokumentaciju za natječaj, vašim ste postupkom možda i eliminirali neke postaje da ostvare sredstva Fonda koja su prosječno milijun kuna po televizijskoj postaji. Uništiti nekoga zbog dugovanja vama deseterostruko manjih iznosa doista nema ekonomsku opravdanost. Dodatno, to činiti nekoliko dana prije kraja mjeseca, u trenutku kada Ministarstvo financija daleko drastičnije kažnjava nemogućnost pravovremenog podmirenja obaveza državi, dovodi naše članice u gotovo nerješivu situaciju, a vas u situaciju da nećete naplatiti dugovanje, upravo zbog ishitrenog poteza – poručili su ZAMP-u iz Nacionalne udruge televizija.

Kako doznajemo, krajem godine istekao je višegodišnji ugovor između ove udruge i ZAMP-a te su u tijeku pregovori oko usuglašavanja novog. Stav je Udruge da uvođenje digitalnog emitiranja nameće potrebu drugačijeg definiranja stopa i posebno minimalnih naknada, dok je ZAMP predložio ugovor koji bi, prema mišljenju vlasnika, motivirao lokalne TV-postaje da uopće ne emitiraju glazbu.

– Nije točna tvrdnja ZAMP-a da je bilo najava blokade računa, nikakvih upozorenja nije bilo. A mi smo uredno plaćali određene iznose ZAMP-u pa smo tako i jedan dio platili 17. svibnja, nakon čega je ubrzo uslijedila iznenadna blokada. Prema mojim podacima blokada računa izvršena je selektivno jer neke postaje, koje također duguju, nisu blokirane – rekao nam je Zvonimir Kabelka, direktor NET televizije.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

UT
utatica
23:05 30.05.2012.

Ivo josipović nije slučajno najbolje plaćeni glazbenik, a ni čuli nismo za njegove skladbe dok nije postao predsjednik. Političari su nam proždrljivi drumslo razbojnici i treba s njima postupiti ko što se postupalo s takvima, stvarno su izgubli vezu s realnošću, ZAMP proždrljiovj lignji plaća i radnica s 2000 kn plaće kad kupi prazan CD svome sinu.

Avatar MarkoHR
MarkoHR
11:32 30.05.2012.

Ako dođe gost u hotelsku sobu, i ubrzo napusti sobu a da nije ni uključio televizor i da nije nikad u životu čuo ni jednu jedinu skladbu Ive Josipovića, hotel će neovisno o tome morati platiti naknadu ZAMP‐u, a ZAMP uredno plaća Ivi Josipoviću njegov dio za tu mogućnost da neki gost u hotelu sluša njegovu glazbu... :))))))))) Hoteli moraju plaćati naknadu za korištenje glazbe čak i ako nitko nije u sobi ili ako su gosti u sobi, ali ne uključuju televizijski prijemnik. Pravilnik ZAMP-a smatra hotelsku sobu javnim prostorom, dok ugostiteljima naplaćuje po broju stolica u lokalu i to bez obzira na promet. Takvo plaćanje ovog nameta regulirano je Zakonom o autorskim pravima koji je prihvaćen 2003. godine, a zahvaljujući izravnom angažmanu tadašnjeg saborskog zastupnika Ive Josipovića, danas predsjednika Hrvatske, ujedno i tvorca ZAMP-a.

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
11:16 30.05.2012.

Porinom ovjenčani Josipoviću(?????), vrati pare lopove!!!!!