Reforma

Upravni sud odlučuje na osnovi papira i razgovora sa svjedocima

Foto: Arhiva VL
Upravni sud odlučuje na osnovi papira i razgovora sa svjedocima
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
08.06.2011.
u 21:00
Na odluku upravnih sudaca u prvom stupnju stranke će imati pravo žalbe Visokom upravnom sudu
Pogledaj originalni članak

Donošenje zakona o legalizaciji bespravne gradnje zasigurno će za posljedicu imati val tužbi. Realno je očekivati da će pravdu istjerivati oni ljudi kojima je prije nekoliko godina srušena bespravna gradnja, pa su time uskraćeni za mogućnost legalizacije nekretnine koju će njihovi susjedi imati po slovu novog zakona. No, ako se te prognoze koje se očekuju na Upravnom sudu ostvare, potencijalne podnositelje tužbi dočekat će potpuno novi sustav upravnog sudovanja.

Od 1. siječnja 2012. godine upravni postupci vodit će se u dva stupnja, a u prvome će se voditi “živi” postupci. Predsjednik Upravnog suda Ante Galić kaže da suci u prvome stupnju neće, kako je to sada, predmete rješavati izolirani od stranaka na temelju papira koje imaju pred sobom, nego će pozivati stranke i izvoditi dokaze. Poslije odluke koju će upravni suci donijeti nakon provođenja klasične sudske rasprave i utvrđivanja činjenica, stranka će imati pravo žalbe Visokom upravnom sudu.

Visoki upravni sud

Govoreći o reformi upravnog sudovanja, Galić kaže da ona znači transformaciju Upravnog suda u Visoki upravni sud, a osim njega, u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci osnovat će se upravni sudovi koji će suditi u prvome stupnju.

Napravljena je simulacija po kojoj ispada da će se od oko 15.000 predmeta, koliko ih bude godišnje, njih 43 posto odnositi na Upravni sud u Zagrebu, na splitski Upravni sud njih 27 posto i po 15 posto na upravne sudove u Rijeci i Osijeku. Galić kaže da je trenutačno u zaostatku 34.600 upravnih predmeta, a da je plan da ih u fazi reorganizacije riješi Visoki upravni sud.

Podrška EU

O potrebi reorganizacije upravnog sudovanja govori se već godinama, ali je presudni impuls da joj se pristupi bio uvjet što ga je postavio EK. No, Hrvatska je, kaže Galić, dobila i važnu podršku u tome procesu. Tako je potkraj svibnja u Dubrovniku održana Konferencija Udruge državnih savjeta i vrhovnih upravnih jurisdikcija Europske unije. U Dubrovnik su došli predstavnici najviših upravnih jurisdikcija iz 22 države članice EU, iz Hrvatske i Turske kao promatrača. Tema je bila prilagođena reformi hrvatskog sustava upravnog sudovanja.

– Iznimno nam je važna podrška koju smo dobili na Konferenciji – kaže Galić i napominje kako je proces reorganizacije već krenuo. Važno je, međutim, da će se paralelno s njim poraditi na ažurnosti. Trenutačno je ažurnost 30 mjeseci, a cilj je da se ona skrati na 20 do 15 mjeseci.

U praksi upravnog sudovanja je oko 1000 vrsta predmeta, no čak 40 posto njih odnosi se na slučajeve iz mirovinskog, invalidskog i zdravstvenog područja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.