upozorenje

"Uprava Hrvatske Vodoprivrede želi uništiti Kopački rit"

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
"Uprava Hrvatske Vodoprivrede želi uništiti Kopački rit"
19.06.2012.
u 10:25
Nekoliko međunarodnih udruga koje rade na slivu Dunava pred novog ministra zaštite okoliša stavilo je velik ispit tražeći da se odupre vodoprivrednom lobiju
Pogledaj originalni članak

Nitko normalan neće napasti i uništiti Dubrovnik. Zašto to onda čine Kopačkom ritu?  Alarmantno je to upozorenje odaslano novom ministru zaštite okoliša Mihaelu Zmajloviću iz srca Kopačkog rita. Najveća europska močvara i stanište više od 300 različitih ptičjih vrsta domaćin je europskim stručnjacima za zaštitu vodenih površina, ali i za više od 30 novinara, poznatih redakcija Starog kontinenta koji razmatraju načine kako se oduprijeti hrvatskom vodoprivrednom lobiju u nakani da se umjetno regulira prirodan tok rijeke Dunava kroz Hrvatsku. 

– Šizofreno ponašanje menadžmenta vodenog gospodarstva u Hrvatskoj sve žešće stišće Ministarstvo zaštite okoliša kako bi usipavanjem tisuća i tisuća kamenog i betonskog materijala od rijeke Dunav u toku kroz Hrvatsku napravili kanale. To je nepotrebno trošenje ne samo novca poreznih obveznika Hrvatske i EU i uništavanje prirode, nego i otvaranje prostora za korupciju i mutne poslove – upozorio je Arno Mohl, međunarodni stručnjak za pitanja zaštite vodenih površina iz Austrije.

– Regulacija koja predlaže menadžment Vodoprivrede traži devastaciju sadašnje prirode obale Dunava, a sve kako bi jednom dnevno prošao tek jedan brod – izračunao je Tibor Mikuša iz Društva za zaštitu prirode i ptica Dunavskog sliva.

Zaštitari prirode iz cijele Europe okupljeni uz potporu medija u Kopačkom ritu, a na inicijativu WWF-a, svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode, pozvali su ministra Zmajlovića da se odupre ovim pritiscima kao što je to pokušavala činiti dosadašnja ministrica Holy i da ne dopusti da Kopački rit, jedinstvena prirodna oaza, padne pod utjecaj industrijalizacije. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BU
BubyZG
11:02 19.06.2012.

Imaju li u Nizozemskoj problema kada treba urediti nasipe da im gradovi ne poplave ? Ili i njima dođu "ekolozi" pa im zabranjuju zaštitu vlastitog staništa ? Kada dođu poplave, onda svi viču na neuređene rijeke, potoke, kanale, a vid' sada, kad' netko hoće to urediti onda mu se treba oduprijeti ??

DU
Deleted user
08:33 22.06.2012.

Uništavanje Kopačkog rita bila bi katastrofa. Naravno da u Nizozemskoj konzultiraju ekologe koji prije projekta ustanove ima li opasnosti za ekosustav. Prije nekoliko dana baš sam u Nizozemskoj posjetio njihov najveći sustav za zaštitu od poplava, tzv. Delta projekt. Umjesto gradnji nasipa, pristupili su gradnji mnogostruko skupljih sustava za zaštitu od poplava koji nisu narušili prirodna staništa. Sustav je napravljen tako da omogućava slobodan protok vode i zatvara se po potrebi čime nisu narušili ekosustav.