Gradski muzej Varaždin

Upoznajte zanimljivu prošlost Varaždina i razgledajte Galeriju starih i novih majstora u samoj povijesnoj jezgri grada

Foto: Promo
Gradski muzej Varaždin
Foto: Promo
Gradski muzej Varaždin
Foto: Promo
Gradski muzej Varaždin
Foto: Promo
Gradski muzej Varaždin
03.07.2018.
u 15:46
Za svoj rad Muzej je dosad primio brojna javna priznanja i pohvale stručne i šire javnosti
Pogledaj originalni članak

Gradski muzej Varaždin utemeljen je na poticaj Varaždinskoga muzealnog društva i svečano otvoren za javnost 16. studenoga 1925. godine. Tijekom godina neprekinutoga djelovanja prerastao je u ustanovu kompleksnoga tipa u kojoj se čuva, prikuplja, obrađuje i prezentira baština s varaždinskoga područja, okupljena u zbirkama šest specijaliziranih odjela: Arheološkom, Povijesnom, Kulturnopovijesnom, Etnografskom, Entomološkom i Galeriji starih i novih majstora, smještenih u zgradama spomeničke vrijednosti, u povijesnoj jezgri grada.

Foto: Promo
Gradski muzej Varaždin

U gotičko-renesansnoj utvrdi Stari grad, najvažnijemu spomeniku kulture u Varaždinu, nalazi se stalni postav Kulturnopovijesnog odjela, s predmetima koji govore o prošlosti grada i načinu življenja ovdašnjih stanovnika tijekom proteklih stoljeća. Jedinstvena entomološka zbirka varaždinskog prirodoslovca Franje Košćeca predstavljena je u klasicističkoj palači Herzer, na Franjevačkom trgu, a po načinu prezentacije ovaj postav stručnjaci i posjetitelji svrstavaju među najljepše takve vrste u Hrvatskoj pa i šire. U baroknoj palači Sermage, na Trgu Miljenka Stančića, izmjenjuju se stalni postavi starih majstora i hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, a povremeno se u tome prostoru priređuju i različite likovne i tematske izložbe.

Foto: Promo
Gradski muzej Varaždin

Za svoj rad Muzej je dosad primio brojna javna priznanja i pohvale stručne i šire javnosti, a među značajnijima su: hrvatska muzejska nagrada „Pavao Ritter Vitezović“, posebna pohvala AVICOM-a na Međunarodnom festivalu audiovizualne i multimedijske prezentacije muzeja i baštine „F@imp“, nagrada i posebno priznanje Hrvatskoga muzejskog društva za najbolje realiziranu izložbu i ostvarenu međumuzejsku (međunarodnu) suradnju te Plaketa Grada Varaždina.

Gradski muzej Varaždin mjesto je (sa)čuvanoga kulturnog i povijesnog sjećanja, gdje se posjetitelja nastoji potaknuti da nauči nešto novo, dozna poneku zanimljivost ili, jednostavno, da ugodno i dobro „potroši“ svoje vrijeme i – poželi ponovno navratiti.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr