Unatoč branama, nafta iz rijeke Po ipak stigla u Jadran

Foto: AFP
po
Foto: AFP
nafnta mrlja
Foto: AFP
po
Foto: AFP
po
Foto: AFP
po
Foto: AFP
po
Foto: AFP
po
Foto: AFP
po
01.03.2010.
u 11:35
Claudio Castagnoli, zapovjednik policije grada Ferrare, potvrđuje postojanje tanke naftne mrlje na vodi, ali iz civilne zaštite poručuju kako ta mala količina vodikougljika ne treba zabrinjavati.
Pogledaj originalni članak

RIM – Naftna mrlja ipak je s rijekom Po došla u Jadransko more. I to ne samo kap. Unatoč naporima vatrogasaca i civilne zaštite, koji su načinili više brana i isisavali naftu prolivenu u utorak u rijeku Lambro, pritoku rijeke Po, ipak je tanki naftn film uspio kroz jedan rukavac delte najveće talijanske rijeke, u mjestu Goru, stići do Jadrana.

>>Više do 10 milijuna litara nafte izlilo se u rijeku Po i prijeti Jadranskom moru

Šef talijanske civilne zaštite Guido Bertolaso u nedjelju je izjavio kako ne "vjeruje da neće nijedna kap nafte stići do Jadrana", ali analize vode danas su pokazale kako je nafta ipak prisutna.

- Prisutnost nafte nije vidljiva, osim tankog uljnog filma na vodi - izjavio je Demetrio Egidi, direktor civilne zaštite regije Emilije-Romagne.

U mjestima Goro i Gorino, poznatima po školjkama, vongolama i dagnjama, zabrinuli su se nakon što se u nedjelju uvečer počeo osjećati onaj tipični smrad nafte. Claudio Castagnoli, zapovjednik policije grada Ferrare, potvrđuje postojanje tanke naftne mrlje na vodi, ali iz civilne zaštite poručuju kako ta mala količina vodikougljika ne treba zabrinjavati.

- Ne sumnjam u ono što kaže civilna zaštita, ali ako bi do našeg mjesta stiglo i samo malo otrova iz rijeke Lambro, to bi bila katastrofa, smrt za cijelo mjesto, izjavio je Vincenzo Soncini, gradonačelnik Gora, u kojemu od 4000 stanovnika njih 90 posto živi od prodaje vongola i riba.

Ploveći laboratorij Arpa za nadzor kvalitete vode trebao bi na ušću rijeke Po izmjeriti točnu količinu nafte u vodi. Guverner regije Veneto Giancarlo Galan najavio je kako će se regija prijaviti kao oštećena strana u procesu protiv onih koji su izazvali teško zagađenje rijeke Po.

Guverner regije Lombardije Roberto Formigoni najavio je kako će iz regionalnog proračuna biti izdvojeno 20 milijuna eura za sanaciju rijeke Lambro, u koju je bivša rafinerija Lombarda Petroli iz mjesta Villasanta pokraj Monze ispustila više od 10 milijuna litara nafte.

- Zasad na flori i fauni nije zabilježena šteta - rekao je Marino Rizzati, iz Ferrare, odgovoran za nadzor rijeke Po, te dodao kako će se o sudbini dagnji i vongola znati tek za 20 dana, a mnogo će ovisiti o meteorološkim uvjetima i morskim strujama.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
-obrisani-
23:05 01.03.2010.

Poštovani, Dugo sam razmišljao o Berlusconievoj \"Ocupare\" izjavi za Istru. Što će biti za 15-ak godina sa RH u EU, koji je scenario? Nakon što se sve zemlje pridruže EU jedini mogući modus osim obdržavanja granica (što je beskonačno dugo nemoguće) EU jeste: raspad EU. Kome odgovara raspad EU? Velikim zemljama članicama koje nemaju kolonije i prekomorske departmane odn. kojima su oduzete nakon 2svj rata. Našim najvećim tzv prijateljima: Italiji i Njemačkoj. Kako i kada raskomadati male države? (O Belgiji i Švicarskoj ne sada.) Opasnost leži u namjeri brisanju granica između zemalja članica EU u određenom trenutku, recimo 2025 AD nakon ulaska RH u EU - transregionalnoj podjeli i sl. Nakon raspada EU, nakon što svi već zaborave prijašnje zastarjele zemljovide premijer Italije će reći: čekajte ne zna se više gdje su granice, po kojim kriterijima sada NOVE granice? Ovo je naša zemlja! NAŠA STVAR! Mogli smo pola Trsta onda, možemo i sad. I Italija će stati na zapadne granice BiH ... Dvije stvari su za lijek: 1. Otezati, otezati i samo otezati i nikada NIKADA ne ući u EU. Male nacije u EU gube identitet. Neulazak jeste pokazatelj snage jedne nacije. 2. Osigurati jače, čvršće veze među zemljama bivše Yu uključiv Bugarsku i Rumunjsku - stvaranje tržišta 30miliona - pred ulazak u EU. Igra EU diplomacije je slijedeća: uvaliti vrlo sličan sporazum i pozivati se kao da je taj već potpisan. Ne potpisivati niti račun bez prethodne provjere. A kad se podvala ponovi, ima li koje druge opcije osim ostavke premijerke? Svjetlo istine prekriva koprena dva urotnika u Rimu. Zato ću jogu treniram. U idućih 30 godina kada engleski postane drugi službeni jezik u RH poput Nizozemske, više nikoga neće biti briga za domovinski rat i RH uopće - identitet nacije se tada gubi. Ako bih mogao što zamoliti bilo bi to vratiti 20tak hrvatskih banaka u većinskom vlasništvu stranog kapitala u hrvatske ruke pred skori ulazak RH u EU. Pitanje je dali će u Eu biti moguće i dozvoljeno podržavljenje domaćih banaka u stranom vlasništvu. Bilo to nacionalizacijom-podržavljenjem većinskih (51%) paketa banki kao u Vel. Britaniji, Islandu i drugdje, ili na koji drugi način. Bez toga sve je izgubljeno. P.S. Ne bih htio Istru vidjeti u raljama Italije. Opet, niti novi savez sa Srbijom baš nije ... S druge strane, kad bih mogao birati u kojoj bih se zemlji rodio - Italija, Francuska, ipak Italija je naj definitivno. Opet, ono prvo Istru u raljama ne bih... (Eto prijavio sam za svaki slučaj silovanje. Sad idem na ručak negdje u Toscanu. A doma ću večerati, naše (ne pitajte koje) bolje kuhaju). Zahvaljujem Sa poštovanjem

OB
-obrisani-
15:34 01.03.2010.

Kajina, i Jakovčića i nekolicinu slovenaca, poslati s najvećim slovenskim brodom (onim od 5,3 metara) i mrižama za lov po površini pa neka vataju naftu, jer njihovoj regiji će to smetati i u njihovom ataru će nafta stati...

Avatar RvaTina
RvaTina
11:55 01.03.2010.

Zar je to sve čudno? Pa mi smo izvor pitke vode, ostavna kanta....za koga? SAD....pa nek nam gljivice dolaze na nas Dubrovnik...ajde Bryonce pls. dojdi opet...ma da li nam trebaju ? Ionako lova ide u dr.đepove?