UN: Nema dokaza da je oružje isporučeno Zimbabveu kinesko

24.12.2008.
u 07:49
Pogledaj originalni članak

Nema dokaza da je oružje koje je u kolovozu u velikim količinama stizalo u Zimbabve preko Demokratske Republike Konga (DRK) kinesko, izjavio je u utorak UN-ov stručnjak.

- To je moguće, ali nemamo dokaza - rekao je Jason Stearns, član UN-ove stručne skupine koja je 12. prosinca objavila izvješće o kretanju oružja koje dolazi ili je namijenjeno DRK-u.

Kako je rekao Stearns, glasila su netočno prenijela izvješće UN-a rekavši da se u njemu tvrdi kako postoje "neprovjerene informacije" prema kojima je Zimbabve možda dobio kinesko oružje preko Sudana i Konga.

U izvješću se navodi da su od 20. do 22. kolovoza iz Konga dopremljene "53 tone vojne opreme za vojsku Zimbabvea".
- Premda se tom isporukom ne krši embargo na oružje koji je proglašen za istok Konga, ona upućuje da je Kongo možda raskrižje za trgovinu oružjem namijenjenom drugim zemljama - ističe se u tom dokumentu.

Peking je u utorak optužio "zapadne medije" da su iskrivili izvješće i da su "neopravdano optužili Kinu za dopremu oružja Zimbabveu preko KOnga". - Pročitate li dobro izvješće, vidjet ćete da optužba nije utemeljena - rekao je Qin Gang, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

(Hina)

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr