Umro akademik Ivo Perišin

30.10.2008.
u 12:45
Pogledaj originalni članak

Ugledni hrvatski akademik i profesor emeritus Ivo Perišin umro je jutros u Zagrebu.

Ivo Perišin rođen je 1925 u Kaštel Kambelovcu. Od 1956. bio je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Od 1990. redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a počasni profesor emeritus postao je 2005. Dobitnik je dviju republičkih nagrada za znanstveni rad i nekoliko nagrada Ekonomskog fakulteta.

Obavljao je niz odgovornih dužnosti, uz ino, bio je generalni direktor Narodne banke Jugoslavije - njezine centrale za Hrvatsku, državni podsekretar u Saveznom ministarstvu financija, guverner Narodne banke Jugoslavije te predsjednik Izvršnog vijeća Sabora i predsjednik Sabora Socijalističke Republike Hrvatske. Perišin je od 1965. do 1967. bio i splitski gradonačelnik.

Objavio je 159 znanstvenih radova i napisao 29 knjiga, među kojima su posebno značajne "Svjetski financijski vrtlog", "Goropadna inflacija", "Financijski mehanizam i hrvatska zbilja" te prvi "Financijski leksikon" na hrvatskom jeziku.

Godine 1964. objavio je knjigu "Monetarno-kreditna politika" koja je doživjela deset ponešto dopunjavanih izdanja i postala udžbenik na ekonomskim fakultetima.

(Hina)

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr