MARIJA BISTRICA

‘Umjesto da je već zatvoreno, smetlište nam i dalje proširuju’

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Tugonica
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Tugonica
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Tugonica
20.06.2014.
u 10:58
Dnevno se, kažu mještani, na smetlište doveze od 12 do 15 kamiona smeća
Pogledaj originalni članak

- Već više od 30 godina nas ovdje u zaseocima Klanciri i Habazini koje imaju desetak domaćinstava truju. Ovdje se odvozi otpad iz desetak gradova i općina iz ovog dijela Zagorja. Smrad je nesnošljiv, posebice sada kada nastupaju ljetni dani i pred kišu. Dok drugi širom otvaraju prozore da bi ljeti prozračili kuće, mi ih moramo zatvarati. Ovdje ima i dosta djece i strah nas je da ne dođe i do neke zaraze - rekao nam je jedan od žitelja koji živi uz smetlište, Ivan Mesar dodavši da već godinama traže da se odlagalište otpada u Tugonici zatvori, no, umjesto zatvaranja, smetlište se iz dana u dan sve više proširuje.

Gdje su inspektori?

U vezi sa smetlištem održano je i javno izlaganje u postupku ishođenja okolišne dozvole.
Mještani, ali i općinsko vodstvo je izrazilo nezadovoljstvo trenutnim stanjem s obzirom da strategija države o gospodarenju otpadom, koja je još 2010. predviđala stavljanje u funkciju regionalnih odlagališta otpada, još nije zaživjela. Boris Lacković, vlasnik istoimenog poduzeća koje se nalazi svega 50-ak metara od smetlišta kaže nam da država nema druge nego da omogući proširenja postojećih odlagališta iako ona u sadašnjim gabaritima nemaju više kapaciteta. - Gdje su inspektori? Sramota je da ovakvo smetište legalno radi i da nas se sustavno truje. Smetlište nema pristupni put, nije ograđeno, smješteno je svega desetak metara od korita rijeke Krapine, udaljenost od prvih kuća je 400 metara, a od proizvodne hale svega 50 metara, iako bi to zakonski trebalo biti barem 750 metara. U okolici su i bunari s vodom, a mještani nemaju vodovod. Osim toga smetlišta često za većih kiša i poplavljuje - rekao nam je Lacković. Načelnik Josip Milički požalio se i na štetnu prodaju udjela u poduzeću Komunalac, čime su izgubili nadzor i gospodarenje nad smetlištem.

Općina prodajom oštećena

- Naveo bih i da je općina izravno oštećena tom kupoprodajom za nekoliko milijuna kuna jer je u temeljnom kapitalu vrijednost općinskog udjela iznosila oko 11 milijuna kuna, a ne minimalnih tri milijuna kuna za koliko je udio prodan. Općina Konjščina nije prodala svoj udio već ga je mijenjala kasnije za plinski biznis i danas je vlasnik tvrtke Komunalac koje odlaže otpad na našem teritoriju. Danas, kao načelnik općine smatram da je moja briga i obaveza aktivno sudjelovati u rješavanju problema odlagališta otpada u Tugonici i voditi brigu za mještane koji su ugroženi - rekao je Milički.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.