Intelektualna elita i mladi na Facebooku slažu se da je EU cilj, no ne žele da o teritoriju odlučuje treća strana

"Ulazak u EU vitalni je interes, ali to je i teritorijalna cjelovitost zemlje"

Foto: Reuters
"Ulazak u EU vitalni je interes, ali to je i teritorijalna cjelovitost zemlje"
02.11.2009.
u 20:04
– Premijerka jasno kaže da se Hrvatska neće odreći teritorija, ali ne kaže da se Sporazumom daju otvorene ruke nekom trećem da to učini umjesto nas – smatra Ivo Banac.
Pogledaj originalni članak

Potpisnike “Poziva i apela Hrvatskom saboru i javnosti” nije umirila saborska rasprava o sporazumu o arbitraži između Hrvatske i Slovenije. Svjesni su činjenice da bi nepotpisivanje tog dokumenta moglo zakomplicirati ulazak u EU, ali ne odustaju jer smatraju da se ulazak u Europsku uniju ne smije plaćati teritorijem.

– Premijerka jasno kaže da se Hrvatska neće odreći teritorija, ali ne kaže da se sporazumom daju otvorene ruke nekom trećem da to učini umjesto nas – smatra Ivo Banac. Napominje kako bi, iako politika tako ne funkcionira, trebalo jasno reći što se radi i što sporazum o arbitraži predstavlja.

– Ako za ljubav Europske unije nešto darujemo Sloveniji, onda to tako treba i reći – rezolutan je Banac. Prisjetio se i nedavnog razgovora sa slovenskim političarom Dimitrijem Rupelom u kojem je Slovenac ponavljao da je u Jugoslaviji Slovenija imala izlaz u međunarodne vode. Banac mu je, pak, odgovorio da je u to doba i Hrvatska imala granicu s Austrijom.

“Pravedno rješenje”
– Pravedno ćemo rješenje postići kada shvatimo da neke zemlje neće imati dodir s međunarodnim vodama. A Slovenija, kao ni dosad, neće imati problema, njihovo će brodarstvo i dalje nesmetano ploviti iz svojih luka i vraćati se u njih – zaključuje Banac.

U ovakvim prilikama treba tražiti isključivo kompromis, ali tako da se zaštite svi interesi Hrvatske, uvjeren je umirovljeni general Petar Stipetić: – Ne mislim pritom da ulazak u EU nije vitalan interes naše zemlje, naravno da jest. Ali to je i teritorijalna cjelovitost. Najboljim rješenjem za spor general Stipetić smatra presudu Međunarodnog suda u Haagu.

– Njihova bi presuda imala temelje isključivo u međunarodnom pravu. A ako bi bilo tako, Hrvatska ne bi strahovala za teritorij – kaže Stipetić, uz napomenu da arbitraža donosi veće rizike jer je arbitražni sud u jednom dijelu političko tijelo. Na istom je tragu, iako znatno radikalnije prof. dr. Zdravko Tomac. Hrvatska je ucijenjena teritorijalnim pretenzijama Slovenije. Na sreću, polako se otkriva što je zapravo posrijedi pa će svaki saborski zastupnik i građanin imati dosta elemenata da donese odluku iza koje će stajati, kaže Tomac.

– Na neki način ovo je rješenje identično onome iz sporazuma Račan – Drnovšek, ali na mnogo lukaviji način: sve će se dogoditi tek nakon što Hrvatska uđe u EU – komentira Tomac i zaključuje da jedini način da Slovenija dobije kontakt, ili vezu, ovisno o prijevodu, s otvorenim morem jest diranje u teritorij Hrvatske. Tomac upozorava i da deklaracija iz 1999. godine obvezuje i Vladu i Sabor da se nijedna odluka vezana za granični spor između Hrvatske i Slovenije ne može donijeti bez dvotrećinske podrške u Saboru.

I na Facebooku protivnici
Protiv sporazuma ustala je i grupa ljudi na društvenoj mreži Facebook. “Mi nismo za arbitražni sporazum sa Slovenijom” naziv je grupe, a pokrenuta je danas. Preko priložene fotografije na kojoj su nasmijani slovenski premijer Borut Pahor i naša premijerka Jadranka Kosor velikim je crvenim slovima ispisano “NE”.

– Ne pod ovim uvjetima! Pokažimo Jadranki da mi, hrvatski građani, to NE ŽELIMO! Ova je grupa za one koji su upoznati sa sadržajem arbitražnog sporazuma i koji NISU za njega. Ne dopustimo prodaju teritorija za ulaznicu u EU!!!! - objašnjeni su motivi osnivanja grupe koja je danas popodne imala 80-ak članova.

O žestokoj saborskoj raspravi i sporazumu o arbitraži danas su razgovarali premijerka Kosor i izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannes Swoboda.

IZJAVE
Prof. Ivan Đikić
Ulazak u EU treba razdvojiti od granica
Snažno podupirem ulazak Hrvatske u EU i smatram da to treba osigurati podizanjem svih standarda koji se traže. No, smatram da treba razdvojiti politički proces ulaska u EU od rješavanja teritorijalnog pitanja o granici. 

Prof. Josip  Paladino
To je dobar potez za politiku i gospodarstvo
Vjerujem da se radi u dobroj vjeri, ali žurba može dovesti i do pogrešaka. I prije pokretanja bilo kakve procedure treba razjasniti sve sumnje i nejasnoće, izbjeći probleme koji mogu imati loše implikacije na našu budućnost. Naravno, nisam euroskeptik. 

Ivo Banac
Put kojim krećemo vodi u nepravednu situaciju
Pritisak na premijerku Jadranku Kosor užasan je, a istodobno sve izgleda nevino, 200 metara ovdje, dva kilometara tamo, sedam metara ondje... Ali nije tako, ne smije biti tako jer put kojim smo krenuli vodi u neravnopravnu situaciju. 

Ante Gavranović

Za rješenje sam, ali ne za takvo koje se nudi
Jesam za rješenje, ali mislim da se predloženim arbitražnim sporazumom daje i teritorij, a to već ima puno dublje značenje i posljedice.
Svi moji kolege iz HHO-a potpisali su apel, pa sam se pridružio i ja.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

ID
Ilija Divkovic
20:36 02.11.2009.

Licno nemam nista protiv sto god vlada odluci ali pogledajte sve fotografije Prhut Kosor pa ce te shvatiti koliko je macka zaljubljena.a ljubav je slijepa, pa ona jadna ne vidi sta daje, misli da daje sebe.

BT
bili-tartuf
00:34 03.11.2009.

Konvoj gre u Subotu, ....Svi na Granicu !!

Avatar pinko_palinko
pinko_palinko
20:31 02.11.2009.

nadam se da ce Jadranku Kosor zateci sudbina Alda Mora