SARAJEVO Zbog neobjašnjive odluke rukovodstva vrtića, roditelji ispisuju djecu

Ukinuli Djeda Mraza i vjeronauk u vrtićima

26.11.2008.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Omiljeni dječji gost za novogodišnje blagdane, Djed Mraz i ove će godine zaobići sarajevske vrtiće. Prema dostupnim informacijama, uprava JU Djeca Sarajeva i za predstojeće novogodišnje blagdane, baš kao i prošle godine, neće organizirati druženja sjedobradog djedice s djecom u vrtićima.

Ružna poruka
Direktorica JU Djeca Sarajeva, Arzija Mahmutović, u srijedu nije bila dostupna za razgovor, a u njezinom uredu su nam kratko kazali kako na temu Djeda Mraza više ne žele govoriti.

- Sve što smo o tome imali kazati, već smo kazali, kratko su nam odgovorili u uredu direktorice. Ipak, doznajemo kako je ona i ove godine prepustila osoblju u svakom od 24 gradska vrtića da organiziraju novogodišnja druženja s Djedom Mrazom samo ukoliko većina roditelja pokrene takvu inicijativu.

Iako mnogi roditelji podržavaju druženja s Djedom Mrazom, ona ni prošle, a ni ove Nove godine, najvjerojatnije neće biti upriličena niti u jednom sarajevskom vrtiću kojim upravlja JU Djeca Sarajeva.

Roditelji koji su kontaktirali našu redakciju kažu da se takvim odnosom uprave prema benignoj pojavi, kakva je Djed Mraz, zapravo šalje ružna poruka o svjetonazoru koji djeca dobivaju u sarajevskim vrtićima. Dodatni razlog za nezadovoljstvo dijela roditelja, uglavnom nebošnjačke nacionalnosti, insistiranje je na uvođenju vjeronauka u sarajevske vrtiće.

Islamski vjeronauk
Pozivajući se na “zakonske odredbe” direktorica Mahmutović uvela je prošle godine islamski vjeronauk u vrtiće.

Niti o ovom temi za Večernji list ne žele govoriti u JU Djeca Sarajeva.
Ipak, poznato je da trenutačno pet islamskih vjeroučitelja vrše vjersku 
poduku za jedan broj muslimanske djece u vrtićima.

Navodno je takav poziv za suradnju upućen i Vrhbosanskoj nadbiskupiji i mitropoliji SPC-a, ali oni, kako je nedavno izjavila direktorica Mahmutović, nisu dostavili program za 
vjeronauk, a ni roditelji nebošnjačke djece u anketi nisu pokazali interes za uvođenje katoličkog, odnosno pravoslavnog vjeronauka.


Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr