NEMA NEPRIJATELJA

Ukidanjem vojne obveze austrijski SPÖ hipnotizira birače

Foto: Reuters
Ukidanjem vojne obveze austrijski SPÖ hipnotizira birače
05.10.2010.
u 14:54
Uoči nedjeljnih pokrajinskih i gradskih izbora u Beču Pröll je pozvao SPÖ da ispoštuje ugovor sklopljen s koalicijskim partnerom ÖVP-om koji vrijedi do 2013. godine, a u kojem je uglavljena i šestomjesečna obveza služenja vojnog roka.
Pogledaj originalni članak

BEČ – U završnici predizbornog nadmetanja za glasove birača prije nedjeljnih pokrajinskih i gradskih izbora u Beču, kojim desetljećima vladaju socijaldemokrati, bečki gradonačelnik Michael Häupl potpomognut svojim stranačkim kolegama iz Socijaldemokrate stranke (SPÖ) izjavio je da je za uvođenje referenduma o ukidanju služenja vojnog roka u Austriji.

- Polazim od toga da je vojna obveza u Austriji neodrživa - rekao je Häupl ustvrdivši da je „Austrija okružena europskim prijateljima i kako joj ne prijeti nikakva neposredna opasnost“.

Potporu Häuplovim razmišljanjima dao je austrijski savezni kancelar Werner Faymann, inače protivnik ukidanja služenja vojnog roka u ovoj alpskoj zemlji, koji je neočekivano rekao da je to „dobra ideja“ o kojoj treba raspravljati.

Ministar obrane Norbetu Daraboš također nije imao ništa protiv toga da o tom osjetljivom pitanju odluči narod.

Predstavnici austrijske Narodne stranke (ÖVP), koja je koalicijski partner socijaldemokrata (SPÖ) u austrijskoj saveznoj razini, oštro je napala bečkog gradonačelnika Häupla da uoči nedjeljnih izbora pokušava svojim „izbornim slatkišem“ hipnotizirati mlade birače, ponajprije 16-godišnjake i 17-godišnjake koji prvi put imaju pravo izaći na izbore.

Potkancelar, demokršćanin Josef Pröll poručio je ministru obrane Darabošu da se okani razmišljanja o referendumu nazvavši to njegovim bijegom od odgovornosti i pokušajem prebacivanja odgovornosti na narod.

Pröll je pozvao SPÖ da ispoštuje ugovor sklopljen s koalicijskim partnerom ÖVP-om koji vrijedi do 2013. godine, a u kojem je, između ostalog, uglavljena i šestomjesečna obveza služenja vojnog roka u Austriji.

Na nedjeljnim, dvostrukim izborima natječe se pet stranaka: socijaldemokrati, narodnjaci, slobodnjaci, Zeleni i Pokret za budućnost Austrije (BZÖ).

Dugogodišnjem bečkom gradonačelniku Michaelu Häuplu i socijaldemokratima koji u Beču drže apsolutnu većinu glavni je protukandidat predsjednik ultradesničarske Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz-Christian Strache.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Idler 3
Idler 3
16:04 05.10.2010.

Točno je, okruženi ste europskim prijateljima al imate i \"guju u njedrima\". Mogli bi vi skoro zvat te prijatelje u pomoć kad vam osvanu barikade oko Beča...no dobro, čemu služe prijatelji ak ne za zajedničku zabavu....sam vi nas pozovite iako nismo susjedi >:-)))