Pregovori SDP-HSS

Uđe li HSS u lijevu koaliciju, Beljak će biti potpredsjednik Vlade

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Krešo Beljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Krešo Beljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Krešo Beljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Krešo Beljak, Ministarstvo poljoprivrede
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Krešo Beljak: Tražimo da premijer dođe na naš Glavni odbor i iznese nam program
30.06.2016.
u 18:55
Stranka s Iblerova trga HSS-u nudi i tri sigurna mandata do maksimalno pet, ali i vođenje Ministarstva poljoprivrede
Pogledaj originalni članak

Da su u SDP-u vrlo zainteresirani za suradnju s HSS-om i da ih uz HNS vide kao svog novog strateškog partnera na skorašnjim prijevremenim izborima, poznato je već neko vrijeme. I sam predsjednik SDP-a Zoran Milanović javno je više puta kazao da bi volio vidjeti HSS u svojoj koaliciji, a poznato je i kako su pregovori Milanovića i Kreše Beljaka, šefa HSS-a, na tu temu već i započeli.

Prije dva dana vodstvo HSS-a imenovalo je i svoj pregovarački tim kojemu je zadatak krenuti u pregovore s političkim strankama koje eventualno iskažu interes za suradnju s HSS-om na prijevremenim parlamentarnim izborima. Drugim riječima, HSS će pregovarati i s lijevima i desnima.

U SDP-u se time previše ne zamaraju. Drže da su HSS-u dali i više nego fer ponudu i sada čekaju njihovu odluku. Naime, stranka na Iblerovu trgu HSS-u za suradnju u koaliciji nudi sigurna tri do četiri mandata, možda i pet, ali i participiranje u Vladi.

U SDP-u se neslužbeno može čuti da bi HSS dobio jedno ministarstvo, vjerojatno ono poljoprivrede, a nije isključeno i da bi Krešo Beljak, predsjednik HSS-a mogao biti i potpredsjednik Vlade u budućoj Vladi.

– HSS-u nitko ne može dati koliko im daje SDP. Osim toga, kada god idu s SDP-om, ojačaju se i očuvaju – kaže naš izvor iz SDP-a.

Iako je konačni dogovor HSS-a i SDP-a blizu, zasad ga još koči ona desna, klerikalna struja u stranci predvođena HSS-ovom europarlamentarkom Marijanom Petir. No u SDP-u ni u tome ne vide veliki problem i nepremostivu prepreku i podsjećaju da je Marijana Petir svojevremeno bila i glasnogovornica izborne kampanje Stipe Mesića za predsjednika države, ali i sisačka dožupanica u vrijeme dok je županiju vodila, sada bivša SDP-ovka, Marina Lovrić Merzel. Osim toga, HSS je sa SDP-om do sada bio u koalicijama i na nacionalnoj, ali i lokalnoj razini. Problem za dogovor o suradnji SDP-a i HSS-a je i HNS. U HSS-u drže da narodnjaci ne mogu imati zagarantiranih dvostruko više mandata od njih s obzirom da na “političkom tržištu” vrijede u najmanju ruku isto. Pristane li HSS na koaliciju s lijevim blokom, i “apetiti” HNS-a bit će jedna od tema razgovora.

Na prošlim izborima HNS je sa SDP-om dogovorio sedam sigurnih mjesta na listama, a došao je do još dva mandata preferencijalnim glasovima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
19:01 30.06.2016.

a što očekivati od takvog lika... jadna stranka na što je spala!... ni poštenog seljaka - ni vjere u Boga... ko pusićkina hrvatska!!! narodna!!! stranka... hahaha

77
777CRO
19:12 30.06.2016.

SDP - ko uistinu vidu tu partiju kao stranku hrvatskognaroda ... Kako su cetnici , udbasi , petokolonasi uspjeli da tiho okupiraju hrvatsku drzavu ???

BI
bijelocrveni
19:19 30.06.2016.

Da, hrvatski seljaci, konzervativni tradicionalisti, zajedno s onima što pljuju po istoj toj tradiciji i konzervatizmu. Baš me zanima kako će to završiti? Beljak je od početka ubačeni Milančetov čovjek.