Usred Požege posadili školski voćnjak i vrt

Učenici dobili učionicu na otvorenom iz koje će se sladiti zdravim voćem i povrćem

Foto: Dušan Mirković /Pixsell
školski vrt i voćnjak
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
školski vrt i voćnjak
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
školski vrt i voćnjak
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
školski vrt i voćnjak
16.06.2014.
u 11:55
Cilj je cijelog projekta da djeca iz prakse uče o biljnom i životinjskom svijetu te o važnosti očuvanja našeg okoliša. U voćnjaku ćemo postaviti i košnice – objasnio je Ivica Žuljević, ravnatelj Katoličke osnovne škole.
Pogledaj originalni članak


Katolička osnovna škola u Požegi, jedina je požeška osnovna škola koja ima svoj vlastiti voćnjak i vrt i to usred grada. Prostor za svoj ekološki projekt škola je dobila uz samostan sestara Milosrdnica. Nakon što je u rano proljeće posađeno razno voće ovih dana nastavnici uz pomoć roditelja i učenika uređuju povrtnjak i sade povrće.

–Zahvalni smo časnim sestrama koje su nam ustupile dio svoga vrta za naš školski vrt u kojem posadili voćke i povrće. Isto tako zahvalni smo i požeškom Veleučilištu i mr. sci. Ivicu Šnajderu koji je napravio projekt voćnjaka, odbrao sadnice te zajedno sa svojim studentima sudjelovao u sadnji kao i roditeljima koji su se posebno angažirali u sadnji i stvaranju povrtnjaka. Cilj je cijelog projekta da djeca iz prakse uče o biljnom i životinjskom svijetu te o važnosti očuvanja  našeg okoliša. U voćnjaku ćemo postaviti i košnice   – objasnio je Ivica Žuljević, ravnatelj Katoličke osnovne škole.

Mr.sci. Ivica Šnajder istaknuo je da je vrlo važno da djeca od najranije dobi budu u doticaju s prirodom i žive u skladu s njom. -Jako je dobro  da sudjeluju u sadnji voćaka i da prate cijeli taj prirodni proces nastanka voća, i u njemu, u skladu sa svojim mogućnostima sudjeluju te da na kraju konzumiraju to voće i tako stječu i zdrave prehrambene navike – istaknuo je Šnajder koji je napomenuo da će uzgoj biti ekološki.

 

Učiteljica razredne nastave Zrinka Bešlić koja je pokrenula projekt školskog voćnjaka objašnjava da su na ovaj način željeli da učenici dobiju kontakt s prirodnom  izvornom stvarnošću te da ono što uče u stvarnosti gledaju i da u tome sudjeluju. Učiteljica Lucija Lucić je pak organizirala uređenje i sadnju eko vrta. –Posebno mi je drago što su roditelji učenika s velikom radošću sudjelovali u ovom projektu i što im je jako stalo da njihova djeca jedu zdravu hranu i da sudjeluju u svim procesima sadnje i uzgoja biljaka. Isto tako važno nam je da djeca shvate važnost očuvanja okoliša u kojem živimo jer sve te negativne promjene koje se događaju u prirodi posljedica su čovjekovog lošeg utjecaja  – objasnila je učiteljica Lucić dodajući da su posadili i ljekovito bilje od kojeg će praviti čajeve i kreme.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.