Naši reporteri u Ondiću pokraj Udbine, mjestu gdje je živio ubojica vlč. Josipa Rafaja

Ubojstvo svećenika: Ubojicu odao poligrafski test i signal mobitela

Foto: import
Ubojstvo svećenika: Ubojicu odao poligrafski test i signal mobitela
08.04.2008.
u 16:02
Pogledaj originalni članak

Ulazi, majko, u kuću. Odma’ – povikala je s prozora katnice u Udbini pomalo prestrašeno mlada žena kratke svijetle kose. Prije no što ju je poslašala, majka Jaga zgrabila je muža Dragu za ruku, otrgnula ga od kolčića koje je u dvorištu zabijao i žurnim korakom otišla iza vrata.
– Hvala vam lijepa, al dosta nam je naše muke. Nemamo što reći. Tako nam je i policija rekla da uradimo. Idite – procijedila je dok je kći, užurbano zatvarajući prozor, nervozno opsovala.
Toj obitelji Krešić, doseljenicima iz Kaknja u Bosni i Hercegovini, ovih dana, pričaju u Udbini, uistinu nije lako.

Dvogodišnja veza
Kći Evica dvije je godine u ljubavnoj vezi sa Srećkom Uzelcem, kojega karlovačka policija već dulje od 24 sata ispituje i za kojeg je utvrdila da je ubio župnika Josipa Rafaja iz Generalskog Stola. I nije tu priča za Krešiće stala: cijelim se krajem pronijela glasina da je njihova kći bila u ljubavnoj vezi s pokojnim župnikom i da je ljubomora razlog njegova ubojstva pa je i razumljivo što Evica ne želi izaći iz kuće.

Da je taj ljubavni trokut uistinu postojao, navodno je Evica Krešić ispričala policiji u Korenici, gdje se zapravo i počelo razmotavati klupko zločina. Iako je Uzelac tvrdio da nije bio u Generalskom Stolu, spominje se da ga je odao signal mobitela kojim je dokazano da je te večeri bio u mjestu gdje je službovao župnik Rafaj, što je potkrijepljeno i potvrdama o plaćenim cestarinama pronađenim u njegovu autu. Nakon privođenja Uzelac je odveden u Zadar na poligrafsko testiranje (jer u Korenici poligrafa nema) i tu je “pao” pozitivno reagirajući na opis svećenikove odjeće.


Nakon ubojstva pištolj bačen u Savu?
Foto Sanjin Strukić

– Bili su mi tu prije neki dan policajci iz Karlovca. Ispitivali me za Srećka, di je bio 15. 3. Pitali me i znam li k’o je Evici bio ljubavnik. Pojma nisam im’o. Tek kasnije komšinica, koja je živjela u Korenici, ispričala je da je Evica valjda petljala s tim svećenikom. Nisam ja to znao. Ispitivali su me i za Srećkovo oružje. Ma, to su mu puške iz rata. I ja sam svoju lovačku ostavio kod njega kad sam iz Srbije išao u Norvešku.

Pitali su me još i za srnu koju su pronašli u Srećkovom frižideru – pričao nam je danas Zdravko Radočaj iz Udbine, bratić Srećka Uzelca. I dok je ponavljao da njegov rođak sigurno nije ubio svećenika, iznenadio se kad smo mu rekli da je danas oko devet sati policija ponovno pretraživala kuću Uzelčevih u obližnjem Ondiću. Bijelu ladu samaru zagrebačkih registarskih oznaka, koju je Srećko nabavio od strica iz Zagreba, policija je odvezla na vještačenje. Sam očevid, uvjerili smo se, potrajao je nekoliko sati, no što su točno tražili i jesu li to našli, nisu željeli reći.

Stric u Zagrebu
– Ima možda već i mjesec otkako je Srećko odvezao majku Dragicu na autobus za Pazovu. Otišla je tamo posjetiti drugog sina, Milana. Kod mene su uzeli sira za ponijeti i ona je otputovala. A sad se, zamislite, priča da je Dragica otišla na liječenje u Srbiju jer ju je Srećko pretukao. E, to nije istina – govorio je Zdravko Radočaj. - Baš ga je i stric Savo Uzelac zvao da dođe k njemu u Zagreb. Ne znam je li i otišao, a tih je dana bio i kod nas u Udbini. Kada je objavljena vijest da je svećenik ubijen, nisam primijetio da se Srećko drugačije ponaša.

Ovih se dana, kaže, čuo i s rođakom Milanom: – Odveli su ga u četvrtak. Zvali smo najprije u Gospić, gdje je prvo odveden, da vidimo je li još tamo. Rekli su da nije. Onda su ga odveli u Karlovac. Milan je zvao i pitao što da radi, još nije rekao mami što se dogodilo – ispričali su nam Radočajevi.


Kuća u Ondiću u kojoj je živio Srećko Uzelac
Foto: Marina Borovac

Sat poslije, dok su nam u Korenici jedni pričali da nije moguće da je mirna i povučena Evica bila u vezi sa župnikom, a drugi da je bilo baš tako, nazvali su nas Radočajevi: – Evo, baš sada pretražuju i kuću Srećkova tetka koji je u Srbiji. A u toj je kući živio Srećko, dok je radio u ovdašnjoj pilani.


Roditelji nisu odobravali vezu

Nisu se Dragica i Evica nikako slagale. Znala je Evica doći sa Srećkom u Ondić, a da Dragicu nije ni pozdravila. Žalila mi se da joj je Evica rekla kako bi bilo najbolje da u toj kući žive samo ona i Srećko. A stricu Savi, kod kojeg ju je u Zagreb Srećko odveo da oboje pokušaju naći posao, Evica je rekla da će ostati tu živjeti, ako stric svoju kuću, zamislite, prepiše njoj – kaže Zdravko Radočaj. I dok on pretpostavlja da Evičini roditelji nisu odobravali njezinu vezu sa Srećkom, u Udbini kažu da su svoju ljubav u početku tajili jer je ona Hrvatica, a on Srbin. – Znali smo ih vidjeti da šeću, ali rijetko. Izgledali su kao i svaki drugi par. A sad se priča da ju je tukao i prijetio joj – govore u Udbini.


Nakon ubojstva pištolj bačen u Savu?

ZAGREB – Policija je danas, uz pomoć detektora metala, pretražila područje savskog nasipa ispod jednog mosta u Novom Zagrebu. Tragali su za pištoljem kojim je sredinom ožujka ubijen svećenik Josip Rafaj u Generalskom Stolu. Pištolj, prema prvim informacijama, nisu našli. Istragu vodi karlovačka policija pa njihovi zagrebački kolege slučaj nisu htjeli komentirati. (mk)

Pogledajte na vecernji.hr