suđenje za zločin iz 1997.

'Ubojicu majke i supruge nismo prijavili policiji, zbog straha'

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
'Ubojicu majke i supruge nismo prijavili policiji, zbog straha'
24.12.2013.
u 10:29
Na suđenju Zoranu Baukoviću (47), optuženom da je 1997. kao član srpskih paravojnih postrojbi u Iloku ubio Dragicu Bođanac, svjedočili njeni suprug i sin.
Pogledaj originalni članak

U nastavku suđenja Zoranu Baukoviću (37) na županijskom sudu u Vukovaru, optuženom da je u veljači 1997. u Iloku, gdje je tada još bila međunarodna uprava UNTAES-a, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi automatskim oružjem i čista mira ubio Dragicu Bođanac (46) iz Iloka, a potom pobjegao u Srbiju, svjedočili su Miroslav i Dejan Bođanac, suprug i sin ubijene.

Suprug je ispričao kako je zadnji put vidio suprugu malo prije nego ju je ubio Bauković kojega poznaje "s ulice" , a potom je zapucao rafalom prema automobilu UNTAES-a u kojemu je bio i Bođanac kao pripadnik mješovitih policijskih snaga i tada je ranjen u nogu.

-Kada sam okrivljenog susreo u Bačkoj Palanci, razgovarao sam s njim, ali ga nisam prijavio policiji – rekao je Bođanac dodavši kako je bio u "teritorijalnoj obrani" 1993. do 1994. Na pitanje optuženog Baukovića koji je tada imao 21 godinu, odgovorio je kako nije nikada imao Crvenu beretku, ali je imao maskirnu odoru i pušku "papovku" te opovrgnuo da je bio pripadnik "crvenih beretki" što je okrivljeni sugerirao.

Dejan Bođanac je opisao kako mu je djelatnica UNTAES-a koja stanovala u njihovj kući rekla da je majku ubio Bauković kojega inače nije poznavao.
- Bojao sam se okrivljenika, a to sam i rekao jer sam bio siguran da je on ubio moju majku, a čuo sam od drugih kako on ide po ratištima – posvjedočio je sin ubijene. Nakon što su vještak balističar i vještak patolog iznijeli svoje iskaze, državni odvjetnik je izmjenio optužnicu u kojoj se precizira kako je optuženik Dragicu Bođanac prvo udario više puta po glavi i zadao joj razderotine i nagnječenja po glavi, "a nakon što je pala na tlo, skinuo joj donje rublje i obuću, pri čemu joj je nanio ogrebotine obje butine, a zatim iz automatske puške nepoznate marke i modela kalibra 7,62x39 mm, ispalio hitac u glavu".

Sudac Slavko Teofilović kaže kako se Baukoviću ne sudi za ratni zločin već za ubojstvo. Bauković je Srbin iz okolice Nove Gradiške, a u vrijeme zločina, bio je pripadnik srpskih paravojnih postrojbi koje su u vrijeme procesa mirne reintegracije okupiranih područja u ustavno-pravni sustav Hrvatske, maltretirali i ubijali ono malo Hrvata što je ostalo na okupiranom području.

U srpnju 2011. policija je završila kriminalističko istraživanje ovog slučaja i utvrdila da je počinitelj Bauković, ali je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer se skrivao u Srbiji gdje je pobjegao nakon ubojstva, a u međuvremenu je počinio još neka kaznena djela pa je završio u zatvoru. Temeljem međunarodne tjeralice, Srbija je izručila Baukovića Hrvatskoj kako bi mu se sudilo na Županijskom sudu u Vukovaru.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
20:03 17.01.2014.

Vjerujem da casni sud ce donesti pravednu osudu ako je kriv. Sad cu pratiti to na V.L. svaki dan!