Duga sezona

U zemlji još uvijek sto tisuća turista

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Dubrovnik je omiljena turistička destinacija
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Dubrovnik je omiljena turistička destinacija
28.10.2019.
u 13:12
Gostiju je trenutačno u Hrvatskoj dvadesetak tisuća više nego u ovo vrijeme prošle godine
Pogledaj originalni članak

Lijepo vrijeme još uvijek pogoduje hrvatskim turističkim domaćinima kod kojih se trenutačno odmara oko sto tisuća gostiju. U prošlu subotu bilo ih je točno 95.400, s tim da ih je samo tog dana stiglo 35.000. Posljednjih su dana najbrojniji domaći gosti te Slovenci, Austrijanci, Nijemci i Britanci. Slična je struktura gostiju bila i prije godinu dana u ovo vrijeme, s tim da je turista u Hrvatskoj tada bilo gotovo 24.000 manje nego sada.

Turistička godina tako ide svome kraju s mnogo manje stresova nego što ih je bilo u predsezoni i, na kraju krajeva, tijekom same špice u srpnju, koji je obilježio manjak gostiju u odnosu na sedmi mjesec 2018. Inače, samo u listopadu do jučerašnjeg dana registrirano je 1,03 milijuna turista koji su ostvarili 3,5 milijuna noćenja.

Ovogodišnji deseti mjesec, u kojem dominiraju Nijemci, Hrvati, Britanci, Austrijanci i Slovenci, bolji je od lanjskog za 11 posto i u dolascima i u noćenjima. Ovaj mjesec donio je još jedan rekord. Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u protekli petak domaći je turizam upisao 19,722.582 dolazaka i 106,162.242 noćenja, čime je premašen turistički promet ostvaren u cijeloj 2018.

Najviše su noćenja pritom ostvarili Nijemci, a slijede domaći gosti, Slovenci, Austrijanci, Poljaci i Talijani. Najviše noćenja ostvarili su domaćini u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu, Medulinu, Umagu, Viru, Malom Lošinju. Na obiteljski smještaj, koji je ostvario 38,8 milijuna noćenja, otpada najveći dio kolača. Hoteli su upisali 24,4 milijuna, a kampovi 18,8 milijuna noćenja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.