smrt islamističkog vođe

U zatvoru u Egiptu umro vođa Džama islamije koja je izvela teroristički napad 1995. u Rijeci

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
U zatvoru u Egiptu umro vođa Džama islamije koja je izvela teroristički napad 1995. u Rijeci
09.08.2015.
u 20:36
U napadu na policijsku stanicu jedna je osoba poginula, a 29 ih je ranjeno, među kojima i dvoje prolaznika
Pogledaj originalni članak

        Essam Derbala, vođa terorističke grupe Al Jaamat al Islamiya, odgovorne za postavljanje autobombe u Rijeci 1995., umro je u subotu u zatvoru u Egiptu. U napadu na policijsku stanicu u Rijeci jedna je osoba poginula, a 29 ih je ranjeno. Bila je to osveta za nestanak njihova vođe Abu Talala Al Qasimija na putu iz Hrvatske u BiH.

Glasnogovornik egipatskog ministarstva, pod čijom su nadležnošću zatvori, izvijestio je da je Derbala umro u 58. godini u zatvoru od posljedica respiratornih i cirkulatornih problema, a kako tvrde islamistički izvori, to se dogodilo zbog nepružanja liječničke njege. Al Jaamat al Islamiya odgovorna je za atentat na bivšeg egipatskog predsjednika Anwara Al Sadata, kao i za još nekoliko terorističkih napada i ubojstava u Egiptu, uglavnom na strane turiste.

Iako je većina vođa te organizacije za vrijeme svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka bila osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne, svi su bili pušteni na slobodu nakon dolaska na vlast Muslimanske braće i Mohameda Mursija kojeg je Derbala i podupirao. Međutim, nakon dolaska na vlast Abdela Fattaha Al-Sisija svi su oni vraćeni u zatvore.

Početkom 2000. većina vođa Al Jaamat al Islamiye prestala je s poticanjem nasilja i napadima te poslije osnovala Stranku razvoja i izgradnje. Derbala je uhićen u svibnju zbog poticanja nasilja, a utamničen je u strogo čuvanom zatvoru u predgrađu Kaira. Godine 2000. u BiH je uhićen i predan egipatskoj vlasti Hassan Sherif, sudionik postavljanja autobombe u Rijeci, koji je automobil fiat regatu u kojoj je bila bomba dovezao iz BiH u Hrvatsku.     

>> Terorist koji je naredio napad na Hrvatsku vratio se u Egipat

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

MA
Marko1337
21:52 09.08.2015.

ZAR NIJE ČUDNO ? Ovaj portal ni riječi o proljevu druga milanovića .

AN
antonelić
22:00 09.08.2015.

molio bih komentatore da ne baljezgaju . vratio sam se sa godišnjeg .

MP
mparac3
21:02 09.08.2015.

Derbala je najnovija zrtva zlocinackog Al-Sisijeva rezima, i nema niti najmanje sumnje da je otrovan u zatvoru (svi simptomi njegove smrti ukazuju na trovanje). Rijec je o intelektualcu koji je podrzavao prvoga egipadskog predsjednika izabranog na prvim demokratskim izborima u Egiptu, slobodnom voljom vecine gradjana Egipta, i naravno da je kao takav predstavljao "opasnost" po ljudskog satrapa i bivseg sefa Mubarakove obavjestajne sluzbe, te biva uhapsen, a ubrzo i likvidiran. Al-Sisijev rezim vec bere politicke plodove od otmice nesretnog Hrvata, i sve je vise sumnji da upravo on i iza otmice stoji. Ocekujemo i daljnja Al-Sisijeva zvjerstva, koje ce mediji prikazati kao "borbu protiv ismalista"...