Obilne kiše

U Zagrebu vjetar čupao stabla, Grubišno Polje pustošila pijavica

Foto: Arhivska fotografija
pijavica
Foto: Michel Palijan/VLM
pijavica
Foto: Michel Palijan/VLM
pijavica
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
poplava
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
poplava
Foto: Dragutin Šantoši
poplava
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
poplava
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
poplava
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
poplava
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
poplava
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
poplava
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
poplava
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
poplava
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
poplava
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
poplava
16.05.2010.
u 09:40
- Oko 13.45 sati čuli smo strašnu grmljavinu, kao da se sudarilo nekoliko kamiona. Pogledala sam kroz prozor i u zraku je bila hrpetina crjepova, salonit-ploča i granja - rekla je prestrašena stanovnica Hebrangove ulice.
Pogledaj originalni članak

Zagrebački vatrogasci imali su pune ruke posla u subotu kad se kiša “obrušila” na grad i izazvala cijeli niz problema. Zbog tolikih količina oborina nisu imali problema s vatrom, ali s uklanjanjem drveća koje nije izdržalo pod bujicom vode i naletima vjetra bilo im je i više nego dovoljno posla za nevatreni dan.

Već u 8.05 sati jak vjetar srušio je stablo visoko 15 metara u dvorište kuće u Robininoj ulici na Črnomercu. Pod stablom je stradala ograda i dječja ljuljačka, ali srećom nitko nije ozlijeđen pa su vatrogasci vrlo brzo uklonili stablo.

Dva i pol sata kasnije uklanjali su stablo visoko pet metara u Ulici Antuna Štrbana na Trešnjevci. Stablo se zaustavilo na nissan micri, a kada su ga vatrogasci uklonili, na automobilu nije bilo nikakvih oštećenja.

Samo 15 minuta kasnije vatrogasci su s ceste u Ulici Zamorski breg na Črnomercu morali ukloniti granu koja nije izdržala nalet vjetra, a u 12.15 sati vjetru i kiši podleglo je i pročelje u Vlaškoj.

Dva sata kasnije stradalo je i pročelje na Savskoj cesti, palo je na prednji dio parkiranog ford focusa i oštetilo ga. Šteta iznosi 3500 kuna.

U isto vrijeme vatrogasci su s parkirališta u Ulici Rudolfa Bičanića na Trešnjevci uklanjali granu koja je pala s obližnjeg stabla.

U zraku hrpa crjepova, salonit-ploča i granja

Nakon što ih posljednja dva dana kiša nije zaobišla ni trenutka, dio Grubišnopoljaca osjetio je svu silinu iznenadne pijavice koja se pojavila i poharala sve na svom putu.

- Oko 13.45 sati čuli smo strašnu grmljavinu, kao da se sudarilo nekoliko kamiona. Pogledala sam kroz prozor i u zraku je bila hrpetina crjepova, salonit-ploča i granja. Električne žice gotovo su se spajale koliko je puhalo - rekla je prestrašena stanovnica Hebrangove ulice čiji se dio našao pijavici na putu.

Nedaleko od te ulice pijavica je u trenutku na državnu cestu Grubišno Polje – Veliki Zdenci srušila dva petnaest metara visoka bora. Srećom, nitko se u tom trenutku nije našao na cesti.

- Temperatura je podosta niska i potpuno mi je nejasno kako se i otkuda stvorila. To je potpuno neprirodno. Što tek možemo očekivati u ljeto - rekao je jedan Grubišnopoljac skupljajući lopatom potrgani crijep.

Na teren su odmah izašli pripadnici grubišnopoljskoga DVD-a kako bi uklonili stablo s glavne ceste. S obzirom na to da su mnogi krovovi ostali bez dijela crijepa, štete od pijavice počinju se zbrajati, i kako se pretpostavlja, neće biti male.

Poplavljeni poljoprivredi nasadi, obiteljske kuće i dvorišta

A kiša koja na području Virovitičko-podravske županije ne prestaje padati više od 15 sati noćas i jutros prouzročile su prve štete na ovom području.

Prema neslužbenim izvorima u selu Sopje začepljeni kanali poplavili su polja i vrtove, na području sela Španat i Bistrica pod vodom je više od 500 hektara pod kukuruzom, duhanom i drugim kulturama, a na području općine Voćin iz svog korita izlila se rijeka Voćinka koja je također poplavila više od 1000 hektara poljoprivrednih površina i pašnjaka.

Obiteljske kuće najteže su stradale na slatinskom području gdje su jutros intervenirali i vatrogasci ispumpavajući vodu iz podruma i potopljenih kuća.

U gradskom predjelu Duboka Dolina rijeka je također preplavila cestu prema selu Lukavcu, pa se promet odvija otežano, a i u ovom dijelu grada poplavljeno je više kuća.

Naši čitatelji javljaju o poplavljenim područjima u općini Mikleuš, a kako doznajemo, Hrvatske vode su za slatinsko područje proglasile prvi i drugi stupanj obrane od poplava.

Noćas i jutros vjetar je u selima Novaki i Gornji Miholjac čupao stabla i bacao ih na prometnicu, a slomljenih grana ima i na prometnici kod Pustare Višnjica.

Na stradala područja izašle su interventne ekipe Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i slatinskih vatrogasaca koje odčepljuju kanale, čiste prometnice i pomažu građanima protiv vodene stihije. Zanimljivo je da su štete od poplava nastale danas kada katolici obilježavaju Blagdan sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika od poplava.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

KU
korisnica u nizu
17:34 16.05.2010.

Ajde novinarčići, sad još jedanput pređite ovaj svoj tekstić i ispravite silne tipfelere i ime ulice na Črnomercu. Kako šarlatasnki obavljate taj svoj posao.

KR
kreont
21:02 16.05.2010.

Ukinuli smo raketarenje olujnih oblaka, a uveli novu debeloguzu turističku atrakciju lova na olujne pijavice i Twistere. Eto skoro smo ko amerika.

YO
yohana
21:29 16.05.2010.

sta se to desaje u hrvatskoj?zar su nasi novinari na godisnjem odmoru.mi koji zivimo vani moramo vijesti cuti od stranih medija o tako ozbiljnom nevremenu.zar ste nas vani zaboravili?interesantno a kada nas sopate vijestima o politicarima za to imate itekako puno maste i vremena.