KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Šostar začuđen zbog situacije u Zagrebu: 'Imamo skokove i padove koje ne možemo objasniti'

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: Šostar i Capak na Velesajmu, novoj lokaciji za COVID 19 testiranje
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: U Areni se postavljaju kreveti za covid pacijente
Foto: Robert Anic/PIXSELL
U Hrvatskoj 2.776 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata
Foto: Robert Anic/PIXSELL
U Hrvatskoj 2.776 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata
Foto: PIXSELL
Koronavirus
Foto: PIXSELL
Koronavirus
02.11.2020.
u 20:22
KB Dubrava od danas postaje isključivo Covid bolnica, svi drugi pregledi su otkazani. To rješenje jučer je potpisao ministar zdravstva Vili Beroš
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 1.165 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva danas 14.734. Ukupno su preminule 594 osobe.

20:20 - U NZJZ-u Andrija Štampar su optimistični da brojke bi mogle početi padati. 

- Jako su čudne brojke sve ovo vrijeme, imamo skokove i padove koje ne možemo objasniti, epidemiolozi i mikrobiolozi i sada rade i radit će dugo u noć. Nema logičnog objašnjenja zbog čega imamo takve skokove, ali vjerujem da će doći do pada, naši sugrađani se sve više drže mjera. Naši sugrađani su fantastični, fenomenalni bili na blagdan Svih svetih i na Dušni dan i mislim da će to u konačnici rezultirati manjim brojkama, kaže ravnatelj NZJZ-a Zvonimir Šostar. 

O mogućnosti da Hrvatska, po uzoru na Slovačku, testira cijelu populaciju, Šostar smatra kako za to nema potrebe

- Naše brojke su daleko niže nego njihove, kaže. 

O novim antigenskim testovima Šostar kaže da oni biti velika pomoć u detekciji COVID-19. 

19:25 - Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo rekao je u ponedjeljak da je pozitivan na koronavirus, koji mu je potvrđen prošli tjedan, nema nikakvih poteškoća i nalazi se u samoizolaciji.

U izjavi Hini Šutalo je kazao da bi do kraja tjedna trebao izići iz samoizolacije i vratiti se na posao, do kada će raditi od kuće.

S obzirom da su neki mediji objavili kako je još dvoje djelatnika valpovačke Gradske uprave pozitivno na koronavirus Šutalo kaže kako mu to nije poznato. Možda ako je eventualno netko danas dobio rezultate testa, ili će ga dobiti sutra, ali koliko trenutno znam, nitko drugi u Gradskoj upravi nije pozitivan, dodao je.

19:20 - Zagrebačka Arena će od sutra biti spremna za prve pacijente. Voditelj liječničkog tima Arene Zagreb, Davor Vagić rekao je kako u roku od 24 sata mogu aktivirati Arenu

- Na mjestu smo gdje će dolaziti pacijenti ako ministar i Civilni stožer odluče da se treba aktivirati. Nakon sutra, kada god nam kažu, u roku od 24 sata možemo aktivirati Arenu, rekao je Vagić i dodao:

- Arena nije bolnica, ona je stacionar, koja će pomoći sustavu da blaži pacijenti budu ovdje. A da za teške i teže pacijente oslobodimo bolničke kapacitete, istaknuo je.

Rekao je da će pacijente čekati medicinska skrb i da će njihove druge bolesti rješavati, navodi RTL.

17:10 - Na sastanku s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrđeno je da Krapinsko-zagorska županija ne treba nabavljati PCR uređaj, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite u Krapini.

Prošlih su dana kasnili rezultati testiranja, a krapinsko-zagorski Stožer bio je izvijestio da je razlog velik broj uzoraka i nedostatak reagensa. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan rekao je danas da su župan Željko Kolar i on bili na sastanku s ravnateljem HZJZ-a Krunoslavom Capakom.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar (SDP) komentirao je političke napade na županiju zato što nije nabavljen PCR uređaj te nazočnost članova HDZ-a, saborskog zastupnika Žarka Tušeka i državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Zdravka Tušeka na radnom sastanku u Specijalnoj bolnici u Stubičkim Toplicama. Za PCR uređaj rekao je da slušaju struku.

14:40 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 199 obrađenih testova danas je 68 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 39, Imotskog 2, Kaštela 4, Omiša 2, Sinja 3, Solina 7, Supetra 1, Trilja 1, Trogira 1, Vrgorca 1, Baške Vode 1, Dugog Rata 1, Marine 1, Nerežišća 1, Podbablja 1, Postira 1 i Šestanovca 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1911 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 82 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 8 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije osobe. Muška osoba stara 74 godine i  ženska osoba stara 60 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

13:20 – U protekla 24 sata evidentirano je 37 novih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama s prebivalištem na području sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (1), Grad Krapina (4), Grad Oroslavje (2), Grad Pregrada (2), Grad Zabok (1), Grad Zlatar (3), Općina Budinšćina (1), Općina Desinić (1), Općina Gornja Stubica (3), Općina Konjšina (1), Općina Krapinske Toplice (5), Općina Kumrovec (2), Općina Lobor (1), Općina Mače (2), Općina Petrovsko (1), Općina Radoboj (2), Općina Stubičke Toplice (2), Općina Sveti Križ Začretje (2) i Općina Tuhelj (1). Pristiglo je i 128 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati testiranja 97 uzoraka.

13:05 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata testirane su 72 osobe, a evidentirano je 12 osoba pozitivnih na koronavirus, uključujući testiranja u drugim laboratorijima. Istovremeno, ozdravilo je 50 osoba. Postotak pozitivnih osoba na koronavirus u odnosu na broj testiranja je 16,7 posto. U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom primljeno je novih šest pacijenata, pa su trenutno hospitalizirana 43 pacijenta pozitivna na koronavirus, a pet je na respiratoru. Iskoristivost bolničkih kapaciteta za pacijente pozotivne na koronavirus je 72 posto. U pripremi je dodatnih 20 bolničkih kreveta. U protekla 24 sata preminulo je čak pet osoba s koronavirusom, u dobi od 77, 80, 83, 86 i 75 godina. Svi su imali teške dodatne bolesti.

11:55 – Jedna je 91-godišnjakinja preminula na covid odjelu karlovačke bolnice, a kako u nedjelju u Karlovačkoj županiji nije bilo testiranja na koronavirus u evidenciji nema novooboljelih, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. U Karlovačkoj županiji ostaje ukupan broj od 1305 oboljelih, na bolničkom liječenju u Karlovcu je 46 pacijenata, od čega su dva novoprimljena, jedan je otpušten na kućno liječenje, a nitko nije na respiratoru.

U Općoj bolnici u Ogulin na covid odjelu je 18 pacijenata. U samoizolaciji u Karlovačkoj županiji se nalazi 410 osoba. U srednjim školama je 23 učenika pozitivnih na covid-19, a u osnovnim školama njih 18, te je u samoizolaciji 11 razrednih odjela s ukupno 334 srednjoškolca i osam razreda s 306 osnovnoškolskih učenika.

11:32 – U laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je 187 uzoraka od kojih je 49 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (20), Našice (7), Donji Miholjac (7), Belišće (3), Đakovo (2) i Valpovo (2) te općine Feričanci (2). Po jedan novozaraženi dolazi s područja općina Bizovac, Čeminac, Drenje, Đurđenovac, Viljevo i Vladislavci.

Na žalost, jučer je preminulo pet osoba s područja županije koje su oboljele od COVID-19. To su žena iz Tenja rođena 1937. godine, žena iz Palače rođena 1955. godine, muškarac iz Viljeva rođen 1936. godine, muškarac iz Osijeka rođen 1937. godine i žena iz Osijeka rođena 1951. godine. Svi preminuli su imali i druga teška oboljenja. Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izražava sućut članovima njihovih obitelji.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 108 osoba koje su oboljele od COVID-19 od kojih su 24 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 13 oboljelih od COVID-a.

11:30 – U Ličko-senjskoj županiji u ponedjeljak je od covida-19 osam novooboljelih osoba - tri iz Gospića, dvije iz Novalje i po jedna iz Otočca, Karlobaga i  Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih. U Ličko-senjskoj županiji ukupno je oboljelo 579 ljudi - 363 osobe su izliječene, a 193 je aktivna slučaja. Preminule su 23 osobe. U posljednja 24 sata testirano je 11 osoba. Pod mjerom samoizolacije je 275 ljudi.

11:20 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno je  36 novozaražnih  koronavirusom, a 31 osoba je izliječena, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite. Zaraženo je petnaest osoba iz Metkovića, osam iz Ploča, po tri iz Dubrovnika i Opuzena, po dvije iz Orebića i Kule Norinske te po jedna s Mljeta i iz Konavala te Pojezerja. Epidemiološka veza utvrđena je za 17 osoba.

Od 31 izliječene osobe njih 12 je iz Dubrovnika, deset iz Metkovića, po dvije iz Ploča, Župe dubrovačke i Orebića te po jedna iz Smokvice i Korčule, kao i jedna osoba koja nema prebivalište u županiji. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 38 osoba. U samoizolaciji je 1069 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, što je ukupno 91. slučaj kršenja od početka pandemije. Od jučer obrađeno je 89 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 19 651. Županijski stožer civilne zaštite i dalje poziva na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

11:15 – Na području Zadarske županije 16 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Većinom je riječ o obiteljskim kontaktima i kontaktima sa dosad zaraženim osobama. 7 novozaraženih osoba je sa područja Grada Zadra, 3 osobe su sa područja Grada Benkovca te po jedna sa područja Nina, Polače, Poličnika, Starigrada, Sv.Filipa i Jakova  i Škabrnje. Tijekom  jučerašnjeg dana  testirano je ukupno 234 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 794 osobe, a istekao je za njih 9268. Izliječeno je 48 osoba. U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano su 24 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju  Biograd na Moru na liječenju je 9 bolesnika s lakšim simptomima COVID-a 19.

11:05 – U Zagrebačkoj županiji novooboljelih je u ponedjeljak 288, izvijestili su iz te županije. Samoizolacija je propisana učenicima osmih razreda osnovnih škola, dva razreda glazbene škole te za osam učenika jedne škole stranih jezika. Zaprimljen je pozitivan nalaz jedne korisnice doma za starije na vrbovečkom području. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

10:50 – U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije četiri osobe mlađe životne dobi su oboljele od COVID-19 infekcije; dvije s područja Vodica i dvije s područja Pirovca. Nažalost, preminula je muška osoba starije životne dobi oboljela od COVID-19 infekcije. 14 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno su 252 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovano je devet uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 669 osoba.

10:20 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 69 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (23 osobe iz Vinkovaca, 8 iz Ivankova, 6 iz Vukovara, 6 iz Županje, 3 iz Iloka, 2 iz Andrijaševaca, 2 iz Bršadina, 2 iz Cerne, 2 iz Tovarnika, 1 iz Berka, 1 iz Čakovaca, 1 iz Đeletovaca, 1 iz Drenovaca, 1 iz Gradišta, 1 iz Ilače, 1 iz Jarmine, 1 iz Komletinaca, 1 iz Nijemaca, 1 iz Pačetina, 1 iz Šiškovaca, 1 iz Sotina, 1 iz Vrbanje i 2 s boravištem izvan županije). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 2109, od kojih je 1618 osoba izliječeno, a ukupno su 24 preminule osobe. Trenutno je u županiji 40 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 46 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 17529.

10:15 – U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji nije bilo novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2. U Karlovačkoj županiji  ukupno je  do sada  oboljelo 1305  osoba.

Na bolničkom liječenju u OB Karlovac se nalzi 46 pacijenata, od čega su 2 novoprimljena, 1 otpušten na kućno liječenje , nitko nije na respiratoru. Na žalost, preminula je 1 starija ženska osoba u dobi od 91.godinu (sa pridruženim bolestima). U OB Ogulin na COVID odjelu leži 18 pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 15 djelatnika bolnice u Ogulinu. U samoizolaciji u Karlovačkoj županiji se nalazi 410 osoba.

Stanje u školama u Karlovačkoj županiji na dan 2.11.2020.

Broj pozitivne djece OŠ: 18
Broj pozitivnih djelatnika OŠ: 24
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 306
Broj razrednih odjela u samoizolaciji OŠ: 8
Broj pozitivne djece SŠ: 23
Broj pozitivnih djelatnika SŠ: 5
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 334
Broj razrednih odjela u samoizolaciji SŠ: 11

VIDEO Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

9:50 – U Primorsko-goranskoj županiji danas su 33 novozaražene osobe, dok je 50 osoba ozdravilo. Na području županije je 1112 aktivnih slučajeva bolesti COVID-19. Testirane su 133 osobe.

9:05 – Sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je tijekom protekla 24 sata u Istri a taj je broj novozaraženih znatno manji jer je u nedjelju bilo i puno manje testiranja, izvijestio je u ponedjeljak istarski Stožer Civilne zaštite.   

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 70 uzoraka briseva na Covid-19 te je potvrđeno sedam novozaraženih osoba s područja županije. Kod dvije osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima, po jedna je iz Rijeke te iz Bosne i Hercegovine, dok se u pet slučajeva radi o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe", istaknuo je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac. Tijekom jučerašnjeg dana izliječeno je 27 osoba, trenutno je u Istri 275 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalaze 363 osobe.

8:55 – Na današnji dan, u Sisačko-moslavačkoj županiji je četrnaest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o tri osobe s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja grada Popovača, jednoj osobi s područja grada Novske, jednoj osobi s područja grada Hrvatska Kostajnica, jednoj osobi s područja općine Jasenovac, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Hrvatska Dubica i jednoj osobi s područja općine Martinska Ves.

8:50 – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

31 novozaražena osoba s područja je grada Bjelovara, 5 novooboljelih osoba s područja je grada Daruvara, 3 novozaražene osobe s područja su općine Rovišće, po dvije novooboljele osobe s područja su grada Grubišnog Polja i općine Hercegovac, a po jedna novozaražena osoba s područja je općina Nova Rača, Veliko Trojstvo, Sirač, Zrinski Topolovac, Štefanje, Veliki Grđevac i Šandrovac. 3 novooboljele osobe s područja grada Daruvara vezane su uz jedan privatni dom za starije i nemoćne osobe u kojem je već bilo pozitivnih slučajeva na COVID-19.

8:45 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 177 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 161 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 538 osoba, a ukupno je testirano 12626 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:00 – U Zagrebu će i danas biti više od 900 novozaraženih Covidom-19.

– Već dulje vrijeme za borce protiv korone nema subota, nedjelja ni slobodnih dana ili blagdana. I ovaj je bio itekako radan, u subotu je drive-in radio 4 sata, a jučer 2 sata. Tijekom ovog vikenda je uzeto više od 650 briseva građana. Što se tiče broja pozitivnih građana, prema preliminarnim brojkama, ju protekla 24 sata više od 900 osoba je pozitivno u gradu Zagrebu – rekla je u U mreži Prvog Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Pojasnila je da kako su se intenzivirala testiranja, vikend ne utječe na broj pozitivnih. Nalaz PCR testa dobije se unutar 48 sati od testiranja. Tijekom vikenda su, rekla je Šikić, provodili uzorci za PCR testiranje i za brze antigenske testove, za sada je podudarnost odlična. Naglasila je da su se  antigenski testovi sada mnogo pouzdaniji nego na početku koronakrize.

7:45 KB Dubrava od danas postaje isključivo Covid bolnica, svi drugi pregledi su otkazani. To rješenje jučer je potpisao ministar zdravstva Vili Beroš.

VIDEO Velike gužve ispred Andrije Štampara zbog povećanog broja testiranja na koronavirus

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

KO
Kokoiduhovi
09:48 02.11.2020.

Koliko je plaćen projekt, koliko je potrošeno na materijal za bolnicu u Blatu - Novi zagreb, koja je nedovršena jer je netko (?) zaključio da nam ne treba takva bolnica? Koliko nas košta što već desetljećima sve to propada i zarasta u šikaru? Kako je lako našim novcima mlatiti po trnju...koliko ste nas samo opljačkali, osiromašili, uvalili u dugove svojim nesposobnim i bahatim ponašanjem

Avatar Salam_Parizer
Salam_Parizer
09:36 02.11.2020.

svi DRUGI pregledi OTKAZANI? ima li to SMISLA?😂😂

Avatar Salam_Parizer
Salam_Parizer
09:06 02.11.2020.

sada pod zaražene se uvode i oni koji se nisu testirali, ima li to SMISLA? 😂😂😂