Novi "vladar" Libije

U vrijeme Gadafija krao je automobile, a danas kontrolira naftna polja

U vrijeme Gadafija krao je automobile, a danas kontrolira naftna polja
08.09.2016.
u 12:51
Ibrahim Jadhran preko noći je za Zapad od negativca postao "dobar dečko" koji je u dogovoru s UN-om ponovo otvorio libijska naftna polja
Pogledaj originalni članak

Da Libiju nakon pada Moamera Gadafija kontroliraju mafijaši, kriminalci i lokalni šerifi, dokazuje to što je danas najutjecajnija i najmoćnija osoba u Libiji, „mračni gospodar zemlje“ koji kontrolira naftna polja vrijednih stotinu milijardi dolara, Ibrahim Jadhran, bivši kriminalac koji je bio u Gadafijevim zatvorima.

Za vrijeme vladavine pukovnika Moamera Gadafija u Libiji je krao automobile, zbog čega je kao 22-godišnjak osuđen na kaznu u jednom od najgorih zatvora u toj afričkoj zemlji Abu Slimu. Jadhran je na čelu milicije PFG (Petroleum Facilities Guard) koja broji više od 20 tisuća ljudi sa samo jednim zadatkom, zaštititi naftna polja, žilu kucavicu Libije.

Poslao je i tanker nafte u Sjeveru Koreju, no presreo ga je brod američke mornarice

Za Zapad je preko noći od negativca i razbojnika postao “dobar dečko”, koji je u dogovoru s UN-om ponovno otvorio libijska naftna polja. U vrijeme nasilna svrgavanja Gadafija, Ibrahim Jadhran, sin vojnog oficira, formirao je bataljun volontera i zauzeo naftna polja pokraj svog rodnog grada, Brega, kako bi ih “zaštitio”.

Danas kontrolira četiri najveća polja nafte u Libiji – Ra Lanuf, Zuejtina, Sidra i Brega, ispod kojih su postavljene tisuće kilometara cijevi. Uspio je zaštiti polja od boraca ISIL-a, ali i od svih drugih, te sada kontrolira 97% ukupnih prihoda Libije.

Iako za njega kažu da nije visokoobrazovan, Libijci ga smatraju velikim autoritetom iz nekoliko razloga, kontrolira velik broj naoružanih skupina koje su postale strah i trepet, ali i veliku svotu novca. Nakon pada Gadafija, pokazao se vještim i igračem koji je iskoristio sukobe između različitih frakcija koje su se borili za vlast.

Koliko je Jadhran postao utjecajan, pokazuje to što je uspio uvjetovati dvjema strujama koje vladaju Libijom: istočnu, međunarodno priznatu vladu sa sjedištem u Tobruku, kao i Generalni nacionalni kongres (GNC), islamističku, tvrdu vladu u Tripoliju. Tako je 2013. godine ucijenio GNC da prepusti više kontrole istočnom dijelu, kao i da Tobruku dopusti ubiranje prihoda od nafte, zaprijetivši da će u suprotnom zatvoriti naftna polja.

Koliko se uživio u ulogu novog vođe Libije, očito želeći postati novi Gadafi, pokazuje i njegov potez kada je 2014. godine dopustio da tanker pun nafte, koji je nazvao “Jutarnja slava”, isplovi iz libijske luke prema Sjevernoj Koreji. Međutim, njegov biznis s Kim Jong-unom propao je jer mu je mornarica SAD-a presjekla put i zaplijenila naftu.

>> Sarkozyju prijeti sudski postupak zbog financiranja kampanje 2012.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

VE
verakruz
13:26 08.09.2016.

I Libija ima svog Krešu Beljaka :)

Avatar kravata
kravata
12:57 08.09.2016.

I hrvatska ima ibrahima koji sada cuva leda vodi koalicije.

GO
gooniegoogoo
12:56 08.09.2016.

"Libijci ga smatraju velikim autoritetom iz nekoliko razloga, kontrolira velik broj naoružanih skupina koje su postale strah i trepet, ali i veliku svotu novca." To je svijet. sve drugo je nebitno, osim na zapadu, a i tamo je gotovo jedino bitno. Bolje i novi Gadaffi nego novi Mula Omar.