KORONAVIRUS U SVIJETU

Umro od koronavirusa, a bio je uvjeren da ne postoji: Influencer prije smrti ostavio važnu poruku

Foto: Instagram
Dmitrij Stuzhuk
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u Francuskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u svijetu
Foto: REUTERS
Koronavirus u Njemačkoj
Autori Vecernji.hr, Hina
18.10.2020.
u 19:34
Mjere su izazvale i prigovore brojnih vlasnika ugostiteljskih objekata koji su tijekom proljeća dva mjeseca bili potpuno zatvoreni.
Pogledaj originalni članak

U svijetu je od početka pandemije 39,959,336 ljudi oboljelo od novog koronavirusa. Preminulo je ukupno 1,114,633 pacijenata, a ozdravilo ih je 29,890,060. Najviše zaraženih ima u SAD-u, Indiji i Brazilu. 

Tijek događaja: 

19:30 -   Slovenski premijer Janez Janša u nedjelju je u video-poruci pozvao građane da odgovornim ponašanjem pokažu zajedništvo i solidarnost tijekom "hladnog vala" pandemije Covida-19, zajamčivši im da će unatoč teškoćama zdravstveni i drugi sustavi učinkovito djelovati.

"Pred nama nije ponor u koji ćemo pasti nego je ovo zajednički izazov iz kojega ćemo izaći kao pobjednici", kazao je Janša. Dodao je da subvencije koje je odobrila njegova vlada tijekom koronakrize te sredstva iz europskih fondova, investicije i debirokratizacija koju planira njegova vlada, stvaraju pretpostavke za velik razvojni iskorak u iduće tri godine, uz uvjet da svi pokažu odgovornost i solidarnost i ako se održi sadašnja politička stabilnost.

VIDEO: Ministar Beroš osvrnuo se na nove rekordne brojke: "Virus ulazi u zdravstveni sustav, prijeti na sve strane. Vrijeme je da uzmemo stvar u svoje ruke."

18:55 -  U Srbiji je u posljednja 24 sata umrlo dvoje inficiranih koronavirusom, a među 3325 testiranih uzoraka potvrđeno je 214 novih slučajeva zaraze, što je peti dan zaredom s više od 200 novozaraženih, objavile su u nedjelju zdravstvene vlasti.

Na bolničkom je liječenju 390 pacijenata, od čega na respiratorima 24. U Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka potvrđeno 36.260 zaraženih i 776 umrlih od posljedica Covida-19.

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je da bi se  Srbija lako mogla naći u situaciji u kojoj je posljednjih dana Hrvatska s više od tisuću novozaraženih dnevno.    

"U Hrvatskoj vidimo i gledamo ono što i nas očekuje i ne trebamo misliti da smo nešto posebno u Europi i u svijetu i da će nas to mimići“, izjavio je Kon za TV Prva.

14:55 - Ukrajinski fitness influencer Dmitrij Stuzhuk, koji je vjerovao da je koronavirus obmana te tvrdio da ne postoji, umro je od posljedica Covida-19 u tridesettrećoj godini, uputivši prije smrti upozorenje svojim sljedbenicima na Instagramu, piše u nedjelju Daily Mail.

Influencer koji je zagovarao zdrav način života virusom se zarazio za vrijeme boravka u Turskoj. Testirao se po povratku u Ukrajinu, a s obzirom na to da je nalaz bio pozitivan, a njegovo stanje zabrinjavajuće, prevezen je u bolnicu. 

Nakon osmodnevnog liječenja u bolnici pušten je na kućnu njegu, no samo nekoliko sati poslije toga razvile su se komplikacije sa srcem koje su, kako se kasnije pokazalo, bile povezane s koronavirusom.

Prije nego što je umro, Stuzhuk je svojih milijun sljedbenika na Instagramu pozvao da ozbiljno shvate pandemiju i svjetsku krizu.

10:45 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 3765 testova potvrđeno 726 novih zaraza koronavirusom, objavila je u nedjelju slovenska vlada, što je dosad najveći postotak zaraženih u odnosu na broj testiranih osoba.

Riječ je o manjem broju zaraženih u odnosu na prethodni dan kad je zabilježeno do sada rekordnih 898 infekcija.

10:15 - Nove mjere za suzbijanje koronavirusa najavljene su i u Italiji koja je u subotu zabilježila rekordan broj novozaraženih. Talijanski premijer Giuseppe Conte objavit će ih u nedjelju, a lokalni mediji tvrde kako bi se mogao zabraniti rad teretana i bazena te amaterska sportska događanja. 

Slovački premijer Igor Matovič najavio je da će njegova država testirati svakog stanovnika starijeg od deset godina. Vlada u Bratislavi je ranije ovaj mjesec proglasila izvanredno stanje, a ovaj tjedan je donijela nove restrikcije koje uključuju i zabranu masovnih događanja i misa, zatvaranje teretana i bazena i prebacivanje školske nastave na daljinu. 

Poljska je ovaj tjedan uvela crvene zone u kojima se zatvaraju škole i teretane, uključujući prijestolnicu Varšavu. 

Portugal je zabranio okupljanja s više od pet ljudi. Na vjenčanjima i krstitkama smije biti najviše pedeset ljudi, a ostale zabave su zabranjene. 

U Nizozemskoj su od 14. listopada zatvoreni svi kafići i restorani, osim dostava. Kućanstva smiju imati samo tri gosta dnevno. Slične mjere donesene su i u Belgiji koja od ponedjeljka na četiri tjedna zatvara barove i restorane. 

Rusija je u nedjelju zabilježila 15.099 novih slučajeva i sada ima ukupno gotovo 1,4 milijuna zaraženih od početka pandemije.

07:30 - Broj potvrđenih slučajeva u Njemačkoj u nedjelju je skočio za još 5587 na 361.974.  Imali su i 10 novih smrtnih slučajeva. Dosad je od koronavirusa u toj zemlji umrlo 9777 ljudi.

07:20 - Francuska je u Parizu i još osam gradova uvela policijski sat kojim su ograničili kretanje građana kako bi suzbili širenje virusa u zemlji koja je jedno od najjačih europskih žarišta.

Naravno, ove su mjere izazvale i prigovore brojnih vlasnika ugostiteljskih objekata koji su tijekom proljeća dva mjeseca bili potpuno zatvoreni.

VIDEO: Novo istraživanje: Znanstvenici su dokazali da koronavirus može izravno prodrijeti u mozak

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 97

ME
mentar
15:13 18.10.2020.

Hm,procitao sam negdje sterodi i komplikacija sa srcem ???

DU
Deleted user
15:22 18.10.2020.

Čovjek imao problema sa srcem.Pucao se steroidima.To nije tajna

KV
kvatri
15:08 18.10.2020.

Ova korona ima još jedan, do sad neviđen simptom, a to je da kod oboljelih izaziva snažnu želju za agitpropom. Svi, ali baš svi celebrityji koji od nje obole imaju neodoljivu potrebu pisati apele i kilometarske statuse po društvenim mrežama. I na samrti oni pišu, apeliraju, upozoravaju....