Težak vikend

U tri dana umrlo šest osoba! Pazite koliko i što jedete i pijete!

U tri dana umrlo šest osoba! Pazite koliko i što jedete i pijete!
27.12.2010.
u 15:52
“Okidač” su bili, kažu liječnici, temperaturne razlike, stres te uzbuđenja u blagdanske dane zbog intenzivnih druženja s rodbinom i prijateljima
Pogledaj originalni članak

Troje umrlih i čak 16 prijema – crna je nedjeljna statistika s Klinike za neurologiju osječke bolnice.

Zaboravili terapiju

Zbog moždanih udara i slične problematike, posla su liječnici na toj adresi imali pune ruke tijekom blagdanskog vikenda, a preminulo je ukupno šest pacijenata u tri dana. Za usporedbu, neurološka klinika bilježi prosječno pet prijema pacijenata u “normalnim” radnim danima. – Sve su to izrazito teški pacijenti, s krvarenjima u mozak. Napunili smo Kliniku do posljednjeg kreveta – kaže dr. Silva Butković Soldo, šefica Klinike za neurologiju KBC-a Osijek.

Gužvi u bolnici pridonijele su vremenske oscilacije, živa u termometru pomicala se za čak petnaestak stupnjeva. “Okidač” su bili, kažu liječnici, i stresovi te uzbuđenja u blagdanske dane zbog intenzivnih druženja s rodbinom i prijateljima. U toj strci mnogi su zaboravili uzimati svoju terapiju, a neodgovornost su skupo platili pa su, umjesto u obiteljskom okruženju, blagdane proveli u ambulantama i bolničkim hodnicima. – Apeliramo na građane da paze što jedu i piju, bez obzira na to što je doba kolinja i blagdana. Važno je i da redovito kontroliraju šećer u krvi i tlak – ističe naša sugovornica.

Nervoza i južina

Telefonske su se žice, pak, užarile u dispečerskom centru osječko-baranjske Hitne pomoći. I oni su najzaposleniji bili u nedjelju, kada su zaprimili 313 poziva upomoć, a njihova su kola na teren izašla 95 puta. Na Badnjak su, pak, bile četiri intervencije manje, ali su zato građani 32 puta više okrenuli njihov broj. Jedino je na sam Božić situacija bila stabilnija, kada su imali 297 poziva i 69 intervencija, što je tek nešto više od uobičajenog. – Najčešći su bili pacijenti s povišenim tlakom, probavnim tegobama, dolazili su nam, zatim, zbog alkoholiziranosti i ozljeda – navodi dr. Aleksandra Macanić, dežurni dispečer u Hitnoj pomoći.

Nervoza i južina, dodaje, odrazili su se i na sigurnost u prometu, na Badnjak su liječnici intervenirali u četiri prometne nesreće, u kojima su dvije osobe, nažalost, poginule. Dolazi i Nova godina, što predstavlja novi rizik za zdravlje, upozoravaju liječnici. Umjerenost u jelu i piću, poručuju, najbolja je prevencija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

LU
lutomirski
20:12 27.12.2010.

To su sigurno sve slavonci, spek,cvarci,kobasice,svargli,odojak, sve lagana hrana i oda alkohol !!!!!!!!!!!!!! pozdrave od gusterace.....

DU
Deleted user
13:42 28.12.2010.

nisu oni umrli zato što su se najeli već zato što nisu imali šta da jedu pokoj im duši

SI
sikert
09:41 30.12.2010.

i dr.Macanić sa slike bi mogla koju kilicu skinuti i malo više paziti na prehranu. Zdravstvena radnica priča o problemima pacijenata a na sebe zaboravila.