bolest siromašnih

U Sisačkoj županiji dvostruko više TBC-a od prosjeka u RH

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
U Sisačkoj županiji dvostruko više TBC-a od prosjeka u RH
26.03.2015.
u 06:50
Od tuberkuloze može oboljeti svatko, no češće se razvija zbog neishranjenosti ili loših higijenskih uvjeta
Pogledaj originalni članak

Broj novooboljelih u Sisačko-moslavačkoj županiji lani je bio oko 25 na 100.000 stanovnika, dok je prosječan broj na razini cijele Hrvatske oko 11 na 100.000 stanovnika. Dakle, više nego dvostruka stopa novooboljelih od TBC-a – govori dr. Boris Vrga, voditelj Odsjeka za plućne bolesti Opće bolnice ''Dr. Ivo Pedišić" Sisak.

Dodaje i da je posljednjih 20 godina trend broja novootkrivenih bolesnika u toj županiji dvostruko veći nego na području cijele Hrvatske. Zbog čega je Sisačko-moslavačka županija epicentar u Hrvatskoj, nitko ne zna. Zabrinjava i to što broj novooboljelih u županiji godinama raste, a brojčano je to oko 50 novih slučajeva godišnje. Tuberkuloza se kolokvijalno naziva bolešću siromašnih, no ima je i u najrazvijenijim državama svijeta.

– Iako većina ljudi vjeruje da se u današnje doba moderne medicine njome nije moguće zaraziti, to nije točno. Od tuberkuloze može oboljeti svatko, no češće se razvija kao bolest nekih skupina zbog neishranjenosti, loših higijenskih uvjeta, niskog životnog standarda... – rekla nam je Sonja Pajtlar iz Zavoda za javno zdravstvo.

– Danas broj oboljelih od TBC-a u Sisačko-moslavačkoj županiji raste, a s kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću ona čini jedan od većih zdravstvenih problema. Tome ćemo se morati posvetiti, a moramo imati adekvatne kapacitete i mogućnost liječenja – rekao je dr. Inoslav Brkić, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Dodaje i da se ne bi smjelo dopustiti gašenje Odsjeka za plućne bolesti bolnice ''Dr. Ivo Pedišić" Sisak, nego bi se trebalo ići prema uspostavi samostalne specijalne bolnice na mjestu sadašnjeg odjela u Petrinji.

>>Svjetski je dan borbe protiv tuberkuloze

>>Tuberkuloza – ‘otpisana’ je bolest među nama. Bez panike!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar airbizz
airbizz
21:44 26.03.2015.

Ogledalo jednog društva je koliko se zauzima za nemoćne(radno,mentalno,socijalno ili nešto četvrto).

Avatar gecdra
gecdra
07:48 26.03.2015.

A neki se još bune zbog zatvaranja zagađivača poput rafinerije,željezare,županice...

Avatar gecdra
gecdra
07:48 26.03.2015.

A neki se još bune zbog zatvaranja zagađivača poput rafinerije,željezare,županice...