Tko su Turkmeni?

U Siriji kao dio ISIL-a ratuju protiv Asada, a u Iraku protiv ISIL-a

Foto: Reuters/PIXSELL
U Siriji kao dio ISIL-a ratuju protiv Asada, a u Iraku protiv ISIL-a
25.11.2015.
u 18:47
Moskva i Ankara moraju biti svjesne svoje odgovornosti u trenucima kad planiraju reakcije na ovaj incident
Pogledaj originalni članak

Turkmeni su turkijski narod nastanjen većinom u Turkmenistanu, gdje ih ima oko 4 milijuna. Žive i u Rusiji, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Iranu, gdje ih je oko milijun, te u Afganistanu – oko 700 tisuća. Potomci su Oguza, skupine nomadskih turkijskih plemena koja su se na područje današnjega Turkmenistana doselila u 8. i 9. stoljeću. U 10. st. prešli su na islam. Nikada nisu bili politička cjelina.

Iako još samo mali broj Turkmena živi nomadskim životom, zadržali su podjelu na plemena. Zanimljivo je da Turkmeni u Siriji ratuju protiv režima Bashara al-Assada, i to na strani ISIL-a, dok u Iraku ratuju na strani iračke regularne vojske protiv ISIL-a. Turkmeni u ruralnim dijelovima sirijske regije Latakije obučavaju omladinu i formiranjem "specijalnih odreda" čuvaju svoj teritorij pred napadima snaga odanih režimu predsjednika Bashara al-Assada. U zadnje vrijeme najvećim neprijateljem smatraju upravo Rusiju. S druge strane u Iraku se više od 10 tisuća pripadnika plemena iračkih Turkmena pridružilo šijitskim borcima u ratu protiv ISIL-a. Irački Turkmeni treća su po veličini etnička skupina u Iraku, nakon Arapa i Kurda. Po vjeroispovijesti su muslimani, 55 posto njih su suniti, a 45 posto šijiti.

>> Tko će zaustaviti Islamsku državu?

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

MA
makito
21:06 25.11.2015.

hm a tko je onda opozicija u siriju ?!

ZI
zimerman
20:13 25.11.2015.

Dakle Turkmeno su podmukli neprijatelji Zapada

NO
nojemalo
20:30 25.11.2015.

budući teroristi