HRVATSKI IZUMI

U Šibeniku je 1895. godine zasvijetlilo 320 svjetiljki

Foto: TZ Šibenik
U Šibeniku je 1895. godine zasvijetlilo 320 svjetiljki
03.04.2020.
u 21:50
Inovator Vjekoslav pl. Meichsner rođen je u Italiji kao Luigi, ali je gotovo cijeli život živio u Hrvatskoj.
Pogledaj originalni članak

Prva hidroelektrana u Europi i druga u svijetu pod imenom Jaruga puštena je u pogon 28. kolovoza 1895. „oko 20. ure i 20 časaka“ ispod slapa Skradinskog buka na rijeci Krki.

Šibenik je postao prvi grad u Europi (tada je imao oko 8600 stanovnika) koji je dobio višefazni izmjenični sustav koji je preko 11 kilometara dugog dalekovoda i trafostanice opskrbljivao 320 gradskih svjetiljki.

Hidroelektrana snage 320 KS puštena je u rad dva dana nakon što je po Teslinu patentu puštena u rad hidroelektrana na slapovima Niagare u SAD-u.

Zadar je odbio projekt Gradnja je počela 22. ožujka 1894. Bila je to ideja sina šibenskoga gradonačelnika Ante Šupuka, Marka, nakon što su 1891. posjetili izložbu elektrotehnike u Frankfurtu na Majni, a realizirali su je u suradnji s inženjerom, inovatorom i poduzetnikom Vjekoslavom pl. Meichsnerom, koji je na projektu hidroelektrane radio 22 godine, a u Zadru su njegov projekt odbili.

U tome su mu pomogli trojica mađarskih znanstvenika i izumitelja, Károly Zipernowsky, Miks Déria i Otto Bláthya, čiji je transformator sa zatvorenim magnetskim krugovima bio presudan u izvedbi. Meichsner je rođen 1847. u Monzi u Italiji (umro 1916. u Zadru) kao Luigi, ali kako je većinu života proveo u Hrvatskoj, koristio je ime Vjekoslav.

Ratne potrebe za bakrom HE Jaruga radila je do 1914., kad je demontirana zbog ratnih potreba Austro-Ugarske Monarhije za bakrom. Svjetska udruga Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) uvrstila je HE Krka na popis više od stotinu „IEEE Milestone“, najvažnijih svjetskih inženjerskih dostignuća s područja elektrotehnike i računarstva.

Od 1. prosinca 1903. puštena je u pogon Jaruga II za tvornicu kalcijeva karbida u Crnici, koja je i danas u pogonu. Svaki 28. kolovoza, kad je pušten u rad prvi svjetski izmjenični elektroenergetski sustav proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, obilježava se kao Dan Hrvatske elektroprivrede.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar babinjak1984
babinjak1984
22:52 03.04.2020.

A danas mrak...