Grubišno polje

U samo dvije godine nestale dvije trećine učenika prvih razreda

Foto: 'Michael Palijan / VLM'
U samo dvije godine nestale dvije trećine učenika prvih razreda
22.06.2010.
u 16:40
Odluči li resorno ministarstvo štedjeti i u školstvu, jedan bi nastavnik u grubišnopoljskoj osnovnoj školi mogao postati – tehnološki višak
Pogledaj originalni članak

Kada su prije nekoliko godina do njihovih ušiju i očiju doprli rezultati istraživanja znanstvenika Instituta dr. Ivo Pilar da će, nastavi li se dosadašnji trend prirodnoga priraštaja, bijela kuga njihov grad "pojesti" u sljedećih pedeset godina, mnogi su Grubišnopoljci s nevjericom trljali oči i uši, dok ih je dio s podsmijehom podatke okarakterizirao nevjerojatnima. No, ako je suditi prema upisu prvašića u sljedeću školsku godinu i potonji bi se trebali ozbiljno zamisliti i zabrinuti.

Trostruko manje prvašića

Naime, dok ih je lani u prve razrede upisano pedeset i sedmero, od toga tek četvero u područnu školu u Velikim Zdencima, odnosno troje u Ivanovu Selu, ove godine u matičnu je školu upisano samo tridesetero prvašića, četvero u Velike Zdence i jedan u Ivanovo Selo. Situacija je tim gora zna li se da je prije dvije godine bilo upisano čak devedesetero prvašića. Jednostavna računica daje podatak da je nakon dvije godine prvašića trostruko manje.

Prema sadašnjem pedagoškom standardu, koji propisuje od četrnaest do dvadeset i osmero učenika u razredu, tridesetero upisanih moći će se svrstati u dva razredna odjeljenja. No, kako se sve više govori o rezovima i u školstvu vlada bojazan da bi ministarstvo moglo odlučiti da se u službi ušteda ipak svi učenici strpaju u jedno odjeljenje. Time bi se škola suočila s viškom radnika.

Dogodine više učenika

- Iako svi o tome sve glasnije diskutiraju, za sada nema nikakvih službenih informacija o promjeni standarda i formiranju jednoga odjeljenja. No, ako ministarstvo i donese takvu odluku, morat ćemo je provesti - rekao je ravnatelj škole Drago Pušić. Dok ovogodišnji crni statistički podaci u mnogih ne ostavljaju mjesta optimizmu, ipak ga unosi Biljana Karakaš, ravnateljica Dječjega vrtića Tratinčice, koja je već početkom prošle godine nakon maloga upisa djece u malu školu znala da će ih biti malo u prvim razredima.

- No, 2011. godine situacija bi trebala biti dvostruko bolja. Naime, već sada mogu reći da će u maloj školi na jesen biti oko pedesetero djece, koja će se sljedeće godine upisati u prve razrede - kaže B. Karakaš.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.