Rusi se izjasnili:

U Putina vjerujemo, strah nas je NATO-a i inflacije

Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Donald Trump i Vladimir Putin
23.08.2018.
u 11:52
Američki Pew Research Center donosi opsežnu anketu o tome što ruski građani misle o vladi, politici i ekonomiji.
Pogledaj originalni članak

Već dulje vrijeme najvruće pitanje u zapadnim medijima – optužbe američkih službi da je ruska vlada pokušala utjecati na predsjedničke izbore u SAD-u – Rusima ne zvuči baš uvjerljivo. Da čak 71 posto njih ne misli da su se Rusi upleli u te izbore, pokazalo je istraživanje Pew Research Centera koji je vrlo temeljito istražio javno mnijenje u Rusiji. Samo 15 posto njih misli drukčije.

Čak 80 posto Rusa misli da sankcije Zapada utječu na rusko gospodarstvo, od čega 47 posto njih smatra da su imale velik efekt. Slične brojke pokazali su Rusi u odnosu na NATO-savez jer četiri petine njih smatra da je on prijetnja za njihovu zemlju.

“Putin radi dobar posao”

No, u svoju vlast, oličenu u ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, imaju povjerenja. Čak 72 posto njih misli da Rusija igra sve veću ulogu na međunarodnoj sceni što je povećanje od 13 postotnih poena u odnosu na godinu prije. Više od 80 posto njih smatra da ruski predsjednik radi dobar posao na tom području.

Foto: Reuters/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin

Pritom je jasna i želja Rusa da se njihovu državu više poštuje, a više od 60 posto njih misli da ona to zaslužuje.

No, iako je Rusima važna politička pozicija njihove zemlje u međunarodnoj areni, ne čudi da su im na vrhu liste problema oni ekonomski.

Tako čak 69 posto njih misli da je inflacija velik problem, iako već više mjeseci zaredom ona iznosi nevelikih 2,5 posto. Korumpirani političari smetaju 59 posto Rusa.

SAD se svugdje miješa

I dok podjednak broj Rusa misli da se njihova zemlja općenito miješa u unutarnje poslove drugih zemalja (46 prema 45 posto njih smatra da se ne miješa), čak 85 posto njih smatra da američke vlasti pokušavaju utjecati na druge zemlje. Zanimljivo, 48 posto njih smatra da to pokušava Njemačka, nasuprot 37 posto njih koji smatraju da se Njemačka ne miješa drugima u posao, a najviše povjerenja u poštivanje suvereniteta drugih imaju za Kinu i Kanadu.

Rusi su tako još jednom potvrdili: zabrinuti su, ali ne misle da su za njihove probleme krive vlasti njihove zemlje. I dalje najviše sumnjiče Zapad.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

JE
Jevco
09:06 25.08.2018.

ni ameri nisu nista posteniji skupa sa englezima lopovi lazovi da nije rusa svi bih mi vracali dugove amerike

BR
brojevi
13:50 23.08.2018.

Četiri petine rusa smatra da je NATO savez prijetnja za njihovu zemlju! Sasvim opravdano razmišljanje jer bez NATO-a ruska memorandumska politika već bi odavno gospodarila mlitavom i anemičnom Europom. Štih proba bila je Ukrajina nakon detronizacije proruskog prevaranta i lopova Janukovića. Posljedice svi znamo; Rusi pod sankcijama sa NATO savezom na grbaći. Putin sigurno nije loš predsjednik ali previše je zinuo na početku karijere i sad je u prilici da se maskira u janjeću kožu nebi li omekšao stajališta Zapada bar što se tiće otetih dijelova Ukrajine.