Buktinja

U požaru na području Galovca izgorjelo 15 hektara šume, vatra pod nadzorom

Foto: Željko Mršić/PIXSELL
U požaru na području Galovca izgorjelo 15 hektara šume, vatra pod nadzorom
15.08.2019.
u 14:21
Kapetan posade Canadaira bojnik Željko Maljak koji je bio na gašenju požara, rekao je da su piloti Airtractora u znatnoj mjeri zaustavili širenje požara do dolaska Canadaira, a i zemaljske snage bile su dobro raspoređene i kontrolirale područje
Pogledaj originalni članak

Požar koji je danas oko 8,30 sati buknuo na području Galovca kod Zadra, malo prije 11 sati stavljen je pod nadzor, a izgorjela je oko 15 hektara šume, potvrdio je Hini Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar.

U gašenju vatre, koja je prijetila auto-cesti A1, sudjelovalo je šest vozila i 20-tak vatrogasaca JVP Zadar i DVD-a Sukošan te dva Airtractora AT-802 i jedan Canadair CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Izgorjela je šuma površine 15 hektara, a na terenu još uvijek dežuraju pripadnici DVD-a Sukošan.

Kapetan posade Canadaira bojnik Željko Maljak koji je bio na gašenju požara, rekao je da su piloti Airtractora u znatnoj mjeri zaustavili širenje požara do dolaska Canadaira, a i zemaljske snage bile su dobro raspoređene i kontrolirale područje.

„Zbog bure važno je bilo zaustaviti širenje vatre prema auto-cesti i u tome smo uspjeli te nakon dva sata angažmana požar je stavljen pod nadzor zemaljskih snaga“; izvijestio je bojnik Maljak.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 17. lipnja, do zaključno 14. kolovoza, zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 26 požara  (17 u Šibensko-kninskoj, 3 u Zadarskoj, 2 u Splitsko-dalmatinskoj, po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika, naveli su iz MORH-a.

Uz gašenje požara provedena su i 29 protupožarna izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 210 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6400 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran 27 puta.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.