Raskol stoljeća

U pozadini invazije traje vjerski rat. Putinu je crkva zamijenila komunističku partiju, ali dogodio se raskol

U pozadini invazije traje vjerski rat. Putinu je crkva zamijenila komunističku partiju, ali dogodio se raskol
28.02.2022.
u 11:20
Cezaropapizam stoljetni je model funkcioniranja ruske države i crkve, a sateliti pravoslavne kominterne danas dosežu do Beograda i Banje Luke. Kidanje tih veza, čak ni u birokratskom smislu, nije nimalo jednostavno

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadžaj s potpisom.

Mjesečni pristup - 39 kn/mj

Pristup Večernji Premium sadržaju do otkazivanja, mjesečna naplata

  • Prvi mjesec 9 kuna (samo za nove korisnike)
ANALIZA PAPINOG APELA

Kako doći do propovijedi od 8 minuta: Istraživanje u Hrvatskoj pokazalo da su većini propovijedi preduge

Istraživanje Pew centra prije pet godina, koje obuhvatilo gotovo 50 tisuća propovijedi u nekoliko kršćanskih denominacija u SAD-u, pokazalo je kako su propovijedi katoličkih svećenika uvjerljivo najkraće. Prosječna propovijed tako traje oko 37 minuta, dok propovijedi katoličkih svećenika u prosjeku traju 14 minuta. Najduže traju propovijedi crnačkih protestanata (54 minuta), u evangeličkim crkvama traju oko 39 minuta, a u ostalim protestantskim zajednicama oko 25 minuta

Živi i radi u Leipzigu

Legendarni nogometaš otkriva zašto nije igrao za Hrvatsku: 'Ćiro to nikako nije mogao podnijeti'

– Ćiro Blažević nikako nije mogao podnijeti moj repić pa mi je rekao: “Kad se ošišaš, onda ću te pozvati.” Rekao sam: “Ili me zovite ako sam dobar ili me ne zovite ako nisam.” Neki su se igrači ošišali pa su bili pozvani jednom i nikad više. Prihvatio sam poziv Bosne i Hercegovine i branio na devet utakmica. Kasnije sam bio izabran za trenera vratara kada je izbornik bio Safet Sušić.

Ključne riječi


Komentari 72

Avatar Cantor
Cantor
13:36 28.02.2022.

Mene zanima zašto se dopušta djelovanje SPC-a na teritoriju Hrvatske? Zašto "naša" država (ovo naša nije slučajno u navodnicima) otvoreno ne podrži Hrvatsku nacionalnu pravoslavnu crkvu. Odgovor na to pitanje bi nas više trebao zanimati nego vjerske razmirice u Ukrajini.

Avatar Zgubider.
Zgubider.
12:28 28.02.2022.

Putin je ko udav koji se precijenio i pokušao progutati krokodila. Na kraju se raspuknuo...

Avatar Navajo
Navajo
14:10 28.02.2022.

Nazalost djelovanje lokalnih pravoslavnih crkava najbolje se vidjelo u Domovinskom ratu, a sada nedavno u Crnoj Gori. Neki trebaju razumjeti da su to nacinalne Crkve , a ne Jedna Crkva. Grcka Pravoslavna Crkva nedavno je sluzbeno potvrdila Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu, i naisla na protivljenje i neodobravanje Ruske Pravoslavne Crkve. Grcka je po povijesti najutjecajnija. Imamo primjere Makedonske Pravoslavne Crkve itd. Nas uprot tome Katolicka Crkva nije nacionalna, nego je sacinjena od svih naroda i plemena kao Jedna Univerzalna Crkva koja djeluje u pojedinim narodima i zemljama postivajuci svaku zemlju gdje djeluje, ali uvijek podrzavanjem ljudskih prav, slobode, suverenosti itd. Utjecaj nacionalnih Pravoslavnih Crkava ne treba zanemarivati, pa tako i ovaj izmedju Ukrajine i Rusije, Srbije i Crne Gore itd.