Ženska grupa Brod

U posljednjih 10 godina supruzi ili članovi obitelji ubili više od 300 žena

Foto: ilustracija
U posljednjih 10 godina supruzi ili članovi obitelji ubili više od 300 žena
16.02.2015.
u 15:30
Zbog problema s radnim odnosom, nasiljem u obitelji, razvodom... svake godine pomoć potraži 700 zlostavljanih žena
Pogledaj originalni članak

Svaka treća žena doživjela je neki od oblik nasilja, a u posljednjih desetak godina partneri, supruzi ili članovi obitelji ubili su više od 300 žena. Na osvještavanju zajednice, prijavljivanju nasilja i pomoći ženama i u najkritičnijim situacijama aktivno pomaže Ženska grupa Brod.

– Zbog problema s povredom radnog odnosa, nasiljem u obitelji, razvodom i drugim problemima koji ih tište, svake nam se godine u prosjeku obrati oko 700 zlostavljanih žena. Mi se trudimo pomoći im, ali to je, nažalost, samo gašenje požara – kaže Anamarija Matanović, programska koordinatorica udruge koja postoji već 16 godina.

Ona tvrdi da naše društvo još nije dovoljno svjesno nasilja nad ženama. I dalje se premalo radi na prevenciji, koja bi se trebala provoditi već u vrtiću i tako doprinijeti izgradnji kulture nenasilnog života. Umjesto toga, nasilja je, nažalost, sve više, osobito seksualnog i psihološkog, koje nije lako dokazati. Dobro je, dodaje, što bi Hrvatska ove godine napokon trebala potpisati Konvenciju koja štiti prava žena, a koju su u regiji već potpisale Slovenija, Crna Gora i BiH. 

>> Film koji je digao javnost na noge: 'Silovali su te? Sama si kriva!' 

>> Ove godine na istoku Slavonije 451 prekršaj zbog nasilja u obitelji

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MA
maxxxx
16:48 16.02.2015.

"u 10-ak godina clanovi obitelji su ubili 300-tinjak zena" kao statisticki podatak ne govori puno, koliko su clanovi obitelji ubili muskaraca? 100? 1000? 3000? napisite sve da bi dobili cijelu sliku, ovako ispada kao jeftino manipuliranje brojkama