Skriveno među bananama

U Pločama policija zaplijenila 500 kilograma kokaina

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Dubrovnik: Policija pronašla sto kilograma kokaina među bananama
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
luka Ploce
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Dubrovnik: Policija pronašla sto kilograma kokaina među bananama
14.04.2021.
u 08:46
Policija je zaplijenila rekordnu količinu kokaina u Luci Ploče. Neslužbeno, radi se o oko 500 kilograma kokaina dopremljenog u kontejneru banana.
Pogledaj originalni članak

Rekordan ulov zatekla je Dubrovačko- neretvanska policija pri redovnoj kontroli kontenijera koji ulaze u Luku Ploče. Uhićenja ipak nije bilo, jer kako doznaje Slobodna Dalmacija, pošiljku nitko nije preuzeo. Neslužbeno, radi se o oko 500 kilograma kokaina skrivenih u kontenijeru s bananama. 

Danas u 14 sati Policijska uprava dubrovačko- neretvanska sazvala je konferenciju za medije na kojima bi trebala otkriti detalje ove akcije, treće po redu kojom je razbijen lanac krijumčarenja kokaina iz zemalja Južne Amerike.  Samo od kraja siječnja kada je započela intenzivna akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narko dilera kokaina pa do danas zaplijenjeno je preko 700 kilograma kokaina na jugu Hrvatske.

Do sad je uhićeno ukupno osam osoba od čega se njih pet veže uz udruženu zločinačku organizaciju u Metković, a troje za slučaj zaplijene kokina u jednom privatnom poduzeću u Opuzenu kamo je kokain dospio također u kontenijeru banana.  

Uvoz banana tako je postao "meka" za ilegalni transport kokaina prema dolini Neretve, piše Slobodna Dalmacija. Budući da u Luku Ploče godišnje dođe oko 1200 kontenijera banana, fizički je teško i gotovo nemoguće provjeriti što se sve točno nalazi u svakom kontenijeru. Zbog toga carina provjerava kontenijere za  koje, s obzirom na njihovo podrijetlo i karakteristike robe, procijene da bi bilo dobro da ih se detaljnije kontrolira. Tako roba koja dolazi iz primjerice Južne Amerike češće podliježe kontroli nego roba koja dolazi iz zemalja članica Europske unije. 

Nakon zaplijene ogromnih količina kokaina koji preko Luke Ploče ulaze u Hrvatsku, carinska uprava je konačno odlučila nabaviti mobilni RTG uređaj za skeniranje sumnjivih kontejnera. Kako doznaje Slobodna Dalmacija taj dva milijuna dolara vrijedan uređaj uskoro stiže u Carinarnicu u Ploče.

Uređaj već odavno koristi carinska uprava u Rijeci gdje im pomaže pri kontroli  robe u tamošnjoj luci. Za to vrijeme carina u Pločama kontrole provodi "od oka", a u slučaju sumnjivih pošiljki angažiraju pse. Upravo zbog takvih kontrola krijumčari kokaina biraju Ploče kao jednu od svojih stanica za krijumčarenje. Samo od kraja siječnja preko Ploča je prošlo više od 700 kg kokaina. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.