Obljetnica

U Pakracu obilježena 21. obljetnica početka Domovinskog rata

Foto: Dušan Mirković/Pixsell
Pakrac (1)
Foto: Dušan Mirković/Pixsell
Pakrac (1)
Foto: Dušan Mirković/Pixsell
Pakrac (1)
Foto: Dušan Mirković/Pixsell
Pakrac (1)
03.03.2012.
u 15:04
– Napad na ovu policijsku postaju bio je nagovještaj kako put do samostalnosti neće biti lagan – rekla je Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja
Pogledaj originalni članak

– Napad na policijsku postaju Pakrac bio je prvi otvoreni napad na Republiku Hrvatsku pa se opravdano smatra kako je to bio i početak Domovinskog rata. To je također bio nagovještaj kako put do samostalne Hrvatske neće biti lagan – istakla je ovo Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja na svečanosti u Pakracu kojom je obilježena 21.obljetnica početka Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Skupu su prisustvovali predstavnici posebnih jedinica policije Rakitje, Kumrovec, Pionirski grad i Omege, pripadnici antiterorističkih jedinica Lučko i Sljeme te pakrački policajci, odnosno, svi oni koji su prije dvadeset i jedne godine oslobodili pakračku policijsku postaju koju su nakratko preuzeli srpski pobunjenici. Pripadnicima policijskih postrojbi i drugima okupljenim na svečanosti u Pakracu obratili su se i brigadir Zdravko Andabak, general Marko Lukić, te gradonačelnici Lipika i Pakraca Antun Haramija i Davor Huška.

– Posebno ovom prilikom pozdravljam našeg počasnog građanina generala Mladena Markača, kao i generala Antu Gotovinu koji još sjede u Haškom zatvoru. Pozdravljam i branitelje kojima se sudi na hrvatskim sudovima i pitam se zbog čega se istom revnošću ne sudi onima koji su napali pakračku policijsku postaju, osnovali nedaleko odavde logor Bučje i izravno bili odgovorni za smrt 126 branitelja stradalih na ovom području tijekom rata – rekao je gradonačelnik Huška.

Na svečanosti u Pakracu pročitano je i pismo Predsjednika Ive Josipovića u kojemu se, među ostalim kaže, kako se nada da će taj skup "pomoći u afirmaciji povijesnih činjenica".

Na prostoru ispred pakračke policijske postaje postavljena je spomen ploča s nazivom svih postrojbi koje su prvih dana ožujka 1991.godine sudjelovale u oslobađanju postaje, a simbolično ju je otkrio sin poginulog hrvatskog branitelja policajac Krunoslav Želimorski.

– Ponosan sam što je moj otac bio policajac i branitelj i što sam ja sada policajac kao i on – rekao je Želimorski.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

OB
-obrisani-
15:23 03.03.2012.

bravo pakracani svjedocite branitelji u ime svih mrtvih hrvata nek se znade kako ste patili i kako ste hrvatsku stvarali

BR
Brandfackel2
15:50 03.03.2012.

Lijepa gesta gradskog poglavarstva svakako je pojedinačno slanje pozivnica za ovaj događaj. U doba raznih Mesića, Bajića, njihovih balegarskih medija i ostalih antibraniteljskih nitkova stvarno je ugodno iznenađenje kada u poštanskom sandučiću pronađemo onako lijepo sročenu pozivnicu za ovaj događaj. Nažalost nisam mogao nazočiti, ali ovim putem zahvaljujem organizatorima.

TE
tepčin
19:05 04.03.2012.

A piše i o \"slavnoj JNA; koja je došla tada u Pakrac da pokaže svoju moć. Za koga?