originalan dress code u srednjoj školi u pitomači

U odijelima se osjećamo posebno, a i ne vide se socijalne razlike

škola
škola
škola
škola
11.05.2016.
u 18:30
Pokaže li se projekt uspješnim nastavlja se i najesen, kaže ravnatelj škole
Pogledaj originalni članak

Maja Barić odijeva bijelu košulju, crne hlače, stavlja mašnu oko vrata, uskače u crne platnene cipele i ogrće se tamnim sakoom. Istodobno, na drugoj adresi, i Dario Matuzalem “nabacuje” bijelu košulju, crne hlače “na crtu”, veže kravatu.

Tako odjeveni spremni su za ozbiljan poslovni sastanak, no oni hvataju školske torbe u ruke i jure na nastavu.

Sudjeluje 28 učenika

Maja i Dario učenici su 2. a razreda Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači, a njih ukupno 28 dio je pilot-projekta “Dress code”. U uniformama u školu dolaze od 29. travnja.

– Mnogima je neobično vidjeti nas tako sređene, zaustavljaju nas i zapitkuju, a ja se osjećam posebno i ponosno – započinje Maja. Nema više, dodaje, ni svakodnevnih muka kako iskombinirati majicu i traperice.

– Puno se brže spremim za školu jer unaprijed znam što ću odjenuti – nastavlja. Dario je pak kravatu ranije nosio samo u svatovima.

– Osjećam se bolje jer smo svi isti, ne vide se socijalne razlike, a i s profesorima smo u boljim odnosima, gledaju nas drukčije – ponosan je i on.

Đacima pak u školi nisu ništa nametali, dopustili su im da sami odluče kako žele izgledati dok sjede u klupama. Iz škole su najprije obišli butike i izračunali za koliko se može kupiti takva odjeća, kako njihov projekt ne bi bio prevelik teret za roditeljski džep.

– Upravo je zato to težak projekt, što roditelji plaćaju – svjesna je razrednica Anita Rengel, koja je bila spremna iz svoga džepa platiti uniformu đacima koji si ju ne mogu priuštiti. A otkako nose uniforme, budući su upravni referenti vidno “živnuli”.

– Angažirani su za sve što zatreba u školi. Neprestano se fotografiraju, osjećaju se vrednijima jer upravo oni brišu te socijalne razlike, koje su, nažalost, sve izraženije i djeca ih psihički teško podnose – ističe ona.

U uniformama će dočekati završetak nastave, a škola će potom anketirati đake, roditelje, ali i javnost, kako bi se otkrile prednosti i nedostaci “dress codea”.

Uzgajaju ekobilje, putuju...

– Pokaže li se projekt uspješnim, tražit ćemo još razreda koji žele od jeseni nositi uniforme – kaže ravnatelj Josip Ivoš.

Za školske su se odore lani odlučili i u OŠ Juraj Dalmatinac u Šibenku, a ranije i, djelomično, osječka OŠ Antuna Mihanovića.

Škola iz Pitomače pak nije posebna samo po odjeći. Izvukli su četiri milijuna kuna iz EU fondova u samo godinu dana, a đaci su im, zahvaljujući projektima, obišli pola Europe. Projekte pišu sami nastavnici i ravnatelj. Na čak 25 hektara uzgajaju ekobilje, najviše kamilicu, a za to su, s još dvije partnerske škole, dobili 2,5 milijuna “europskih” kuna, dok im je država ustupila zemlju. Od zarade kupuju što im treba u školi, ali plaćaju i izlete i ekskurzije. Obrađuju još sedam-osam hektara zemlje pod plastenicima i vinogradima.

– Jedina smo škola koja proizvodi pjenušac na tradicijski način, vrenjem u bocama – navodi ravnatelj.

Jedan od ukupno dva restorana u Pitomači upravo je njihov, izučavaju u njemu buduće konobare i kuhare, a gosti, opet, jedu ekološko povrće uzgojeno u školskom vrtu. Budući mehaničari upravo izrađuju solarni automobil

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
18:42 11.05.2016.

Nikakvim odijelima nemozete sakriti socijalne razlike.....djeca jako dobro medjusobno znaju tko sa kakvim gadgetarijama i dzeparcem raspolaze.....na zalost....

CV
cvitusa17
19:03 11.05.2016.

U svakom slučaju dobar potez. Bravo prof., bravo učenici. .....i koliko ja znam Amerika nema komunističko uređenje pa svaka škola nosi svoju boju uniforme.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:33 11.05.2016.

kao nekoć u komunizmu kada smo nosili kute. što više glas koncila i profesionalni domoljubi pljuju po komunizmu, to smo mu ponovo i bliži - samo ne titovom već staljinističkom - kojem su i pripadali prije 1990te