oprez

U Mercatoru u Hrvatskoj nema smokvi iz Izmira

Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
U Mercatoru u Hrvatskoj nema smokvi iz Izmira
13.02.2012.
u 18:41
Iz Mercatorove maloprodaje u Sloveniji povučena su 250-gramska pakiranja suhih smokava Figsan dis Ticareta iz Izmira jer sadrže preveliku koncentraciju aflatoksina
Pogledaj originalni članak

Trgovine Mercatora u Hrvatskoj nemaju proizvoda proizvođača Figsan dis Ticaret iz Izmira, kazala je Lea Marcijuš, voditeljica odnosa s javnošću Mercatora Hrvatska, nakon što je iz središnjice slovenskog lanca objavljeno da su u Sloveniji iz prodaje povučene turske suhe smokve u 250-gramskom pakiranju.

Inspekcijskim pregledom nakon prijave potrošača u njima je utvrđena koncentracija aflatoksina koja nije dopuštena pravilima EU. Oni koji su smokve već kupili pozvani su da ih vrate u trgovine.

Aflatoksini su toksični produkti plijesni Aspergillus flavus, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću (posebno kikirikiju), sjemenkama pamuka, i hrani životinjskog podrijetla, posebno mlijeku, ukoliko su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom. 

 Iz istog je razloga u Sloveniji nedavno bio privremeno zabranjen i otkup mlijeka s nekoliko slovenskih farmi koje su za stočnu hranu koristile kukuruzni šrot za koji je ustanovljeno da sadrži previše aflotoksina.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

PR
prodigy
19:31 13.02.2012.

Da tako je u EU, samo čitajte. Kontrole su redovite i granice postavljene najviše.

PR
promatrac1965
20:26 13.02.2012.

Poslije afere oko kupnje Mercatora od strane Agrokora ne bi trebalo biti ni Mercatora u Hrvatskoj.

MA
medjimurac.at
19:30 13.02.2012.

Nije ni najmanje vazno sto prodaje Mercator , u takovoj firmi koja je izrazito diskriminatorska prema Hrvatskoj nebih kupovao ni da je maltene besplatno!