BEZ DOKAZA

U Italiji se vode žestoke polemike među stručnjacima oko koronavirusa

Foto: ALFONSO DI VINCENZO/IPA/PIXSELL
Koronavirus u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
Život u Italiji
Foto: Reuters/Pixsell
Kreće dosad najveće popuštanje mjera u Italiji
Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Koronavirus u Italiji
Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Koronavirus u Italiji
Foto: REUTERS/Yara Nardi
Koronavirus u Italiji
Foto: REUTERS/Yara Nardi
Koronavirus u Italiji
01.06.2020.
u 14:17
Analize brisa koji su uzeti posljednjih 10 dana pokazuju kako virološki napad COVID-19 beskonačno smanjen u odnosu na uzorke uzete kod oboljelih prije mjesec ili dva dana.
Pogledaj originalni članak

S kliničke točke gledišta virus COVID-19 više ne postoji, kazao je primarijus i direktor intenzivne njege milanske bolnice San Raffaele Alberto Zangrillo u tv emisiji televizije RAI. Njegove riječi odmah su izazvale reakcije drugih stručnjaka koji drže kako ne treba smanjivati mjere sigurnosti u sučeljavanju s koronavirusom.

Zangrillo je kazao kako već oko mjesec dana epidemiolozi najavljuju drugi val širenja zaraze za konac svibnja i kako će nam trebati mnogo ležajeva u odjelima intenzivne njege, a sada smo ušli u lipanj i nije se ništa dogodilo. Zapravo virus, s kliničke točke gledišta, više ne postoji, kazao je Zangrillo i naglasio kako je to i mišljenje na osnovu analize koje je načinio direktor instituta za virologiju prof. Clementi, a to kaže i prof. Silvestri s američkog sveučilišta Emory University u Atlanti.

Analize brisa koji su uzeti posljednjih 10 dana pokazuju kako virološki napad COVID-19 beskonačno smanjen u odnosu na uzorke uzete kod oboljelih prije mjesec ili dva dana.

Na riječi Zangrilla reagirao je pulmolog Luca Richeldi, član znanstveno tehničkog odbora, koji je kazao kako se “virus još kreće i pogrešno je davati poruke zablude kojima se poziva na smanjenje opreza. Dakako, ohrabrujuće je što je pritisak na bolnice znatno smanjen posljednjih dana, ali se ne treba zaboraviti da je to rezultat drastičnih mjera u spriječavanju širenja virusa. Potrebno je znati da je kretanje virusa dinamični proces i potreban je oprez kod ponovnog pokretanja ekonomskih i društvenih akrivnosti. Dovoljno je vidjeti kako se situacija mijenja u pojedinim zemljama, kazao je Richeldi.

Trenutno nema nikakvog znanstvenog dokaza kojim bi se pokazalo da je koronavirus mutirao, kazao je direktor nacionalnog instututra za zarazne bolesti rimske bolnice Spallanzani Giuseppe Ippolito. Srećom u Italiji imamo sada manje teških slučajeva i to dokazuje kako su mjere sučeljavanja s koronavirusom urodile plodom, dodao je Ippolito.

I predsjednik talijanskog zdravstvenog vijeća Franco Locatelli kaže kako je zapanjen izjavom prof. Zangrilla da “virus klinički više ne postoji”, jer je dovoljno pogledati podatke o novozaraženima.

Kada znanstvenici polemiziraju oko opasnosti ili ne vezanoj za bolest, onda i osobe koje su i do sada držale kako je koronavirus nešto čime se samo plaši ljude izlaze na ulice i prosvjeduju. U Rimu je tako prosvjedovala skupina krajnjedesničara koja je sebe nazvala “Marš na Rim”, po onome kojim je Mussolini poznat, a u Milanu i drugdje prosvjedovali su “narančasti” kako su sebe nazvali i odjenuli prsluke te boje, osobe koje se protive odlukama i općenito sadašnjoj vladi premijera Contea. Izašli su na trgove (u Milanu na Trg Duomo) bez zaštitnih maski i tražili ne samo ostavku sadašnje vlade i nove izbore, već i povratak talijanske monete lire. Prosvijed je predvodio bivši general Antonio Pappalardo, poznati zagovornik krajnje desničarskih ideja.

>> VIDEO Alemka Markotić: Moguće je da se cjepivo za koronavirus proizvodi u Imunološkom zavodu

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.